DISTRIBUIȚI
Public News FM

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, s-a exprimat în favoarea normalizării relaţiilor în prezent tensionate cu Germania, într-un interviu publicat sâmbătă de revista germană Spiegel, citat de dpa. 

„Nu sunt motive de probleme între Germania şi Turcia”, a declarat Cavusoglu.


„Dacă voi faceţi un pas către noi, noi vom face doi în direcţia voastră”, a adăugat şeful diplomaţiei turce.

Potrivit acestuia, Turcia este gata să colaboreze cu politicianul german de origine turcă Cem Ozdemir, care este un critic înverşunat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Ozdemir, reprezentant al Verzilor, ar putea face parte din viitorul guvern de la Berlin, după finalizarea negocierilor de coaliţie lansate în urma alegerilor legislative din septembrie.

În acelaşi timp, Cavusoglu a justificat unele din declaraţiile controversate ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, afirmând, între altele, că paralelele făcute între actuali lideri germani şi cei din epoca nazistă au fost de fapt „răspunsuri la ostilitatea germană”.

Săptămâna trecută, premierul turc Binali Yildirim a făcut apel la deschiderea unui „nou capitol” cu Berlinul, subliniind că relaţiile bilaterale trebuie „reparate”.

În Germania trăiesc circa 3 milioane de persoane de origine turcă, cele două state fiind aliate prin tradiţie, dar în ultima vreme relaţiile s-au deteriorat, pe fondul campaniei lansate de Erdogan împotriva disidenţilor politici – dintre care unii sunt cetăţeni germani -, după puciul eşuat din vara trecută, aminteşte dpa.