DISTRIBUIȚI
CTV News

Turcia a trimis medici în două din provinciile sale situate la frontiera cu Siria, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat în mai multe rânduri cu declanşarea unei ofensive militare unilaterale, potrivit dpa, scrie agerpres.

Conform unui document al Ministerului Sănătăţii de la Ankara, consultat de dpa, medici din 19 provincii au fost detaşaţi în regiunile Sanliurfa şi Mardin pentru o lună, din 20 septembrie până în 20 octombrie.


Citește și : Justiţia europeană respinge recursul Venezuelei împotriva sancţiunilor adoptate în 2017 de UE

Personalul medical va oferi „servicii de sănătate în cadrul operaţiunii militare transfrontaliere planificate în regiunea siriană de către forţele armate turce”, conform documentului.

Doctorul Osman Ozturk, secretar general al Camerei Medicale din Istanbul, a declarat pentru dpa că 94 de medici din 19 provincii au fost trimişi în regiunile Mardin şi Sanliurfa.

Cei mai mulţi dintre ei au fost informaţi despre această desfăşurare rapidă joi seara, ordonându-li-se „să plece imediat”, a spus el, confirmând astfel ordinul ministerului.

Preşedintele Erdogan a reiterat în cursul săptămânii avertismentul că dacă o „zonă de securitate” în nord-estul Siriei nu este stabilită până la sfârşitul lunii septembrie, Turcia va trebui să-şi aplice „propriile planuri de acţiune”.

Turcia şi SUA au convenit în luna august crearea unei „zone de securitate” de-a lungul frontierei siriene. Ankara doreşte ca miliţiile kurde siriene sprijinite de SUA să fie îndepărtate din zonă, iar Erdogan afirmă că 3 milioane de refugiaţi sirieni ar putea fi instalaţi acolo.

Citește și : Twitter suspendă mii de conturi legate de guverne străine pentru dezinformare

Ankara a acuzat în repetate rânduri Washingtonul că trage de timp cu privire la această zonă, deşi cele două părţi au efectuat cinci patrulări aeriene împreună şi una combinată la sol.

Ozturk a spus că medicii ar putea de asemenea să fie trimişi în provinciile Sirnak şi Hakkari, la graniţa cu Irakul. Turcia atacă regulat poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului.