DISTRIBUIȚI
Reuters

Uniunea Europeană şi-a reiterat luni apelul adresat Turciei de a respecta ”drepturile suverane” ale Ciprului şi de a se abţine de la orice ”acţiune ilegală”, cu referire la intenţia Ankarei de a desfăşura activităţi de forare în ”zona economică exclusivă cipriotă” (ZEE), potrivit AFP, scrie agerpres.

Într-un mesaj publicat la începutul lunii mai pe serviciul internaţional de mesagerie maritimă Navtex, autorităţile turce şi-au anunţat intenţia de a desfăşura operaţiuni de forare a gazului până în luna septembrie într-un sector al Mediteranei a cărui limită, potrivit Ciprului, depăşeşte limita ZEE.


Citește și : Justiția daneză a condamnat la închisoare un sirian acuzat de terorism

”Ne exprimăm profunda îngrijorare şi îi cerem Turciei să dea dovadă de reţinere, să respecte drepturile suverane ale Ciprului şi să se abţină de la o astfel de acţiune ilegală”, a declarat Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, cu ocazia unei vizite pe insula mediteraneană.

În cazul în care Turcia persistă în intenţiile sale, Uniunea Europeană va răspunde într-o manieră adecvată şi deplin solidară cu Ciprul, a adăugat Barnier.

Planurile Ankarei au fost criticate de UE, SUA, Israel şi Egipt, ultimele două având în desfăşurare proiecte energetice comune cu Nicosia.

De partea sa, Turcia a afirmat că nu este constrânsă juridic de acordurile de delimitare maritimă încheiate de Republica Cipru cu alte ţări riverane şi că ea are dreptul de a-şi valorifica platoul continental.

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, nu îşi exercită autoritatea decât asupra a două treimi din insulă. Partea de nord este ocupată de Turcia din 1974, atunci când Ankara a intervenit militar ca reacţie la o tentativă de lovitură de stat desfăşurată de ciprioţii greci, care doreau anexarea insulei la Grecia.

Citește și : Turnul Eiffel EVACUAT de urgență – O persoană a încercat să escaladeze edificiul

Ciprul a semnat contracte de explorare cu mari grupuri din sectorul hidrocarburilor, precum ENI (Italia), Total (Franţa) şi ExxonMobil (SUA).