DISTRIBUIȚI
OSCE

Turcia ar trebui să anuleze decizia de condamnare pe viaţă a trei ziarişti renumiţi, acuzaţi de legături cu tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, au afirmat vineri experţi ai ONU şi OSCE în domeniul libertăţii presei, relatează Reuters.

‘Aceste sentinţe dure sunt inacceptabile şi un atac fără precedent asupra libertăţii de exprimare şi asupra mass-mediei din Turcia’, au spus David Kaye şi Harlem Desir, într-o declaraţie comună publicată de biroul ONU pentru drepturile omului, conform agerpres.


Un tribunal din Turcia a condamnat vineri la închisoare pe viaţă trei ziarişti renumiţi – fraţii Ahmet şi Mehmet Altan şi jurnalista Nazli Ilicak, care au negat toţi orice implicare în puciul eşuat din 15 iulie 2016.

Citește și : Coreea de Nord reprezintă o ameninţare pentru statele NATO (Jens Stoltenberg)

Alţi trei coacuzaţi au fost de asemenea condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru tentativă de abolire a Constituţiei şi răsturnare a guvernului.

Tentativa de lovitură de stat a fost imputată de Ankara predicatorului Fethullah Gülen, instalat în SUA şi care respinge orice implicare. De atunci, guvernul a lansat o campanie de represiune fără precedent care, în afară de presupuşii susţinători ai lui Gülen, a afectat şi opozanţi politici ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi mass-media. Peste 50.000 de persoane au fost arestate şi peste 140.000 au fost demise sau suspendate din posturi. Turcia ocupă locul 155 din 180 în clasamentul libertăţii presei stabilit de Reporteri fără Frontiere.