DISTRIBUIȚI
Hürriyet Daily News

Starea de urgenţă instaurată în Turcia în urma puciului eşuat din 15 iulie 2016 nu va mai fi prelungită după expirarea sa, în seara zilei de miercuri, 18 iulie, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Starea de urgenţă actuală va expira în seara de 18 iulie. Preşedintele nostru are voinţa (…) de a nu o prelungi’, a declarat purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin, într-o conferinţă de presă după şedinţa de guvern.


Citește și : Trump dă asigurări că nu are nici un dezacord cu Londra pe tema Brexit-ului

‘Lupta împotriva terorismului va continua în cadrul legilor actuale’, dar starea de urgenţă va putea fi instituită din nou ‘în caz de situaţie extraordinară’, a adăugat Kalin.

Potrivit acestuia, ridicarea stării de urgenţă ‘nu va deschide calea unei încetiniri a luptei împotriva terorismului’, care ‘va continua cu hotărâre’.

Autorităţile turce au instituit starea de urgenţă pe 20 iulie 2016, în urma tentativei de puci din noaptea de 15/16 iulie 2016, pentru o perioadă iniţială de trei luni. Ea a fost însă prelungită de mai multe ori, declanşând critici tot mai vehemente împotriva acestui regim, care extinde considerabil prerogativele preşedintelui şi ale forţelor de securitate.

În cadrul stării de urgenţă, autorităţile i-au urmărit fără milă pe prezumtivii susţinători ai clericului Fethullah Gülen, acuzat de orchestrarea tentativei de puci.

Conform unui raport publicat în luna martie de Oficiul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, până în decembrie 2017 aproape 160.000 de persoane au fost arestate şi 152.000 de funcţionari publici au fost demişi în cadrul represiunii care a urmat puciului eşuat.

Citește și : SUA şi Marea Britanie vor da dovadă de ‘forţă şi unitate’ în fața Rusiei, anunță May

Dintre cei arestaţi, mai mult de 50.000 au fost inculpaţi şi încarceraţi pe perioada proceselor.

Represiunea a fost criticată de aliaţii occidentali ai Turciei, care îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest puci drept pretext pentru a înăbuşi opoziţia. Turcia susţine, în schimb, că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale.