DISTRIBUIȚI
CNN

Guvernul turc speră „să deschidă o nouă pagină în relaţiile turco-germane”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, informează dpa, potrivit agerpres.

„Ne aşteptăm ca următorul guvern german să ia măsuri, realizând ce aliat important este Turcia, cât de critic este rolul central pe care îl are ţara în regiune”, a afirmat Kalin la Ankara, în timp ce principalele partide germane, conservatori şi social-democraţi, au ajuns la un acord de principiu pentru formarea unui guvern de coaliţie.


Citeşte şi: Bilanţul cutremurului din Taiwan creşte. Un hotel s-a prăbuşit – FOTO/VIDEO

Kalin a mai spus că legăturile economice şi culturale „nu ar trebui sacrificate pentru calcule politice pe termen scurt”.

Germania este un partener comercial major al Turciei şi milioane de persoane de origine turcă trăiesc în această ţară europeană.

Relaţiile au fost tensionate în ultimii ani, îndeosebi ca urmare a criticilor la adresa Ankarei privind drepturile omului şi democraţia, încarcerarea jurnalistului german Deniz Yucel în Turcia şi decizia Germaniei de a interzice mitinguri cu participarea unor miniştri turci şi a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan anul trecut.

Citeşte şi: După ce s-a înţeles cu Merkel, Martin Schulz va prelua Externele Germaniei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a purtat recent convorbiri telefonice cu cancelarul Angela Merkel, a afirmat Kalin.

Prim-ministrul turc Binali Yildirim urmează să se ducă în Germania săptămâna viitoare pentru conferinţa anuală de securitate de la München.

Între timp, Turcia insistă din nou pentru acces liber fără viză în Uniunea Europeană, iar Kalin şi-a exprimat regretul că acest lucru nu s-a întâmplat.

Citeşte şi: Trump a rămas impresionat de ce a văzut în Franţa şi a cerut Pentagonului o paradă militară de proporţii

În 2017, mai mulţi oficiali europeni au spus în termeni foarte clari că nu se aşteaptă ca Turcia sa adere la Uniunea Europeană în viitorul apropiat. Turcia continuă să insiste că nu va accepta nimic mai puţin decât aderarea completă la blocul comunitar.

Discuţiile de aderare, deschise oficial în 2005, au intrat într-un impas, aminteşte dpa.