DISTRIBUIȚI
The Caspian Times

Turcia şi Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri concrete pentru a menţine atmosfera pozitivă dintre ele, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, care a adăugat că există voinţă politică de ambele părţi în această privinţă, informează Reuters, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, Cavusoglu a spus că Bruxellesul şi Ankara vor discuta despre actualizarea acordului privind migranţii încheiat în 2016.


Citește și: Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al SUA după ce a depus jurământul

Legăturile dintre Ankara şi blocul comunitar s-au tensionat în vara anului trecut din cauza diferendului dintre Turcia şi Grecia legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală.

În luna octombrie, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancţiuni cerute mai ales de Franţa, Grecia şi Cipru împotriva Ankarei.

Pe de altă parte, Ankara a încercat să convingă UE să accelereze transferul a miliarde de euro reprezentând ajutor pentru instalarea migranţilor în Turcia, ameninţând că în caz contrar va permite trecerea migranţilor către Grecia. În martie anul trecut, Turcia a luat măsura de a-şi deschide frontiera cu Grecia pentru migranţi, ignorând acordul din 2016 cu Uniunea Europeană.

Citește și: UE salută revenirea SUA în Acordul de la Paris

De partea sa, UE a reafirmat constant că folosirea migranţilor în scopuri politice este pur şi simplu inacceptabilă şi că migranţii nu trebuie să fie încurajaţi să încerce trecerea ilegală a frontierei, pe sol sau pe mare.

Turcia găzduieşte aproximativ 4 milioane de refugiaţi, dintre care 3,6 milioane de sirieni.