DISTRIBUIȚI
The Times of Israel
AFP

Turcia şi Uniunea Europeană şi-au etalat numeroasele divergenţe luni în cursul unei vizite la Ankara a şefului diplomaţiei blocului comunitar, Josep Borrell, în special cu privire la problema migraţiei şi situaţia tensionată din Mediterana orientală, potrivit AFP, scrie agerpres.

Deşi au insistat asupra importanţei „dialogului”, Josep Borrel şi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu au trecut în revistă lunga listă a subiectelor care subminează în prezent relaţiile între UE şi Turcia, în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.


Citește și : Peste un milion de persoane din sudul Japoniei au primit ordine de evacuare, după ce ploile torenţiale au făcut 44 de victime

În afară de situaţia din Mediterana orientală, în Libia şi în Siria, cei doi responsabili au discutat despre „relaţiile între Turcia şi UE, despre care nu putem spune că traversează cea mai bună perioadă a lor”, a recunoscut Borrell.

„Situaţia este departe de a fi ideală în acest moment”, a adăugat el, subliniind necesitatea unei „noi abordări care să ţină cont de toate subiectele pe care Turcia vrea să le pună în discuţie”.

Una dintre principalele divergenţe o constituie situaţia din Mediterana orientală, zonă bogată în hidrocarburi, unde Turcia şi-a înmulţit în ultimele luni forajele de explorare, în pofida protestelor Ciprului şi ale Greciei.

Şeful diplomaţiei turce a reacţionat acuzând UE că nu şi-a „respectat promisiunile” conţinute într-un acord încheiat în 2016 care prevedea o exceptare de la obligativitatea vizelor europene pentru turci în schimbul unui control asupra fluxurilor de imigranţi de către Ankara.

La începutul anului, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat deschiderea frontierei între Turcia şi Grecia, provocând afluxul a zeci de mii de migranţi şi trezind temerile UE.

Citește și : Bulgaria va înăspri controalele după înmulţirea cazurilor de coronavirus

Reproşând UE că leagă problema migranţilor de tensiunile în Mediterana orientală, Cavusoglu a avertizat că în absenţa unui progres în discuţii, „Turcia va continua să nu-i reţină pe cei care vor să plece” spre Europa.

În timp ce raporturile între Ankara şi Paris sunt tensionate din cauza divergenţelor asupra Libiei, ministrul turc a criticat Franţa pe care a acuzat-o că „ia ostatice” relaţiile UE-Turcia.

Dacă, în cursul unei reuniuni viitoare a Comisiei Europene, „UE ia noi decizii împotriva Turciei, atunci vom fi obligaţi să replicăm”, a avertizat el.