DISTRIBUIȚI
RFI

Statele Unite ale Americii (SUA) şi Turcia intenţionează să introducă patrule mixte în nordul Siriei pentru întărirea securităţii în zona respectivă, a afirmat marţi şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Joseph Dunford, citat de agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Într-un briefing de presă, generalul Dunford a precizat că cele două ţări au început să lucreze împreună acum două luni în probleme de securitate în nordul Siriei, concentrându-se pe zona Manbij.


Citește și: Incendiu la bordul unui feribot din Grecia. Sute de pasageri au fost evacuați

Patrulele vor fi introduse în două etape. O etapă constă în patrule independente, în coordonare şi cu comunicare între forţele turce, americane şi forţele de coaliţie. Cea de-a doua etapă constă în patrule mixte”, a explicat generalul. ”Acum avem patrule independente, cu comunicare între turci, şi planificăm, împreună cu turcii, patrule mixte”, a adăugat el.

Pentru patrulele mixte, ambele părţi au nevoie de ”stabilirea unei structuri de comandă şi control”, de instruire comună în Turcia şi de un acord ”privind regulile de angajare şi alte detalii privind patrularea”, a mai spus Dunford.

Măsura privind patrulele mixte se înscrie în ‘foaia de parcurs” privind Manbij, convenită de Turcia şi SUA la începutul acestui an şi care s-a concentrat pe retragerea militanţilor Unităţilor de Apărare ale Poporului (YPG) din nordul Siriei.

Citește și: Iranul a arestat zeci de spioni infiltrați în agențiile de stat

Turcia consideră YPG drept ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi a făcut apel de mult timp la SUA să retragă YPG din Manbij, unde sunt staţionaţi în prezent circa 2.000 de militari americani.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA au devenit tensionate din cauza sprijinului Washingtonului pentru YPG.