DISTRIBUIȚI
Rudaw

Turcia şi Rusia lansează vineri patrule în nord-vestul Siriei, la Idleb, ultima regiune aflată sub controlul rebelilor, a anunţat ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Patrule vor începe astăzi”, a declarat Hulusi Akar pentru agenţia de ştiri de stat Anadolu, precizând că Moscova va patrula ”în regiunea de frontieră de la exteriorul Idlebului”, iar forţele turce ”în zona demilitarizată”, situată în provincie.


Citește și: Paul Manafort a fost CONDAMNAT! Ani grei de închisoare pentru fostul şef de campanie al preşedintelui Trump

”Existau restricţii în folosirea (de către Turcia) a spaţiului aerian de la Idleb şi Afrin, însă ele sunt ridicate începând de astăzi (vineri)”, a adăugat el.

Un corespondent AFP a văzut vineri dimineaţa un convoi de aproximativ zece vehicule blidate turce în zona demilitarizată, la vest de Alep.

Idleb, aflat sub controlul jihadiştilor din cadrul Tahrir al-Sham (HTS) – o organizaţie foramtă de către fosta aripă siriană a Al-Qaida, este ultimul bastion în Siria aflat sub controlul rebelilor.

În septembrie, Ankara – care susţine rebelii – şi Moscova – aliata regimului lui Bashar al-Assad – au semnat un acord care prevede înfiinţarea unei ”zone demilitarizate” care să despartă provincia Idleb şi teritoriile insurgente adiacente de zone aflate sub control guvernamental din vecinătate.

Citește și: Giuseppe Conte se opune unui proiect de tunel între Italia și Franța

Această zonă-tampon, lată de 15-20 de kilometri, ar trebui să fie – potrivit acordului – curăţată de armament greu, iar jihadiştii să se fi retras din ea.

Planul a fost aplicat doar parţial, dar a permis împiedicarea unei ofensive de anvergură a regimului contra acestei regiuni, în care se află aproximativ trei milioane de locuitori, dintre care jumătate sunt deja deplasaţi veniţi din bastioane rebele recucerite de către putere în întreaga ţară.

”Forţele turce prezente în Siria, în locuri de observaţie repartizate în zonele de la Alep, Hama, Idleb şi pe versanţii munţilor în Lattakia se pregătesc să efectueze (misiuni de) patrulare în zone instituit prin acordul Putin-Erdogan”, a anunţat vineri Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Peste 160 de civili au fost ucişi în atacuri ale regimului al-Assad de la implementarea acordului în zona-tampon, potrivit SOHR. De asemenea, 94 de rebeli şi jihadişti au fost ucişi, dar şi 125 de combatanţi loiali regimului.