DISTRIBUIȚI
REUTERS

Turcia şi Germania s-au acuzat reciproc marţi după ce soldaţi germani s-au urcat la bordul unui vas turcesc în numele unei misiuni militare a UE în Marea Mediterană, Berlinul calificând drept nejustificate protestele aliatului din cadrul NATO şi Ankara considerând acţiunea ilegală, relatează Reuters, potrivit agerpres.   

Turcia a protestat luni după ce forţe germane aparţinând misiunii Irini a UE, însărcinată cu aplicarea embargoului ONU asupra armelor împotriva Libiei, s-au urcat la bordul unui cargou turcesc suspectat că transporta ilegal arme în Libia, pentru a-l percheziţiona.


Citește și : Poliția germană a întrerupt o înmormântare la care participau 400 de persoane

Ankara a declarat că nava transporta ajutor umanitar şi că echipa germană a încălcat dreptul internaţional neaşteptând permisiunea Turciei de a urca la bordul navei Rosaline-A. Ulterior, Turcia i-a convocat pe emisarii UE, german şi italian la Ankara pentru a protesta.

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat marţi că protestele Turciei au fost nejustificate. „Soldaţii s-au comportat corect şi au acţionat absolut în linie cu mandatul misiunii europene Irini”, a spus ea. „Acuzaţiile împotriva soldaţilor sunt nejustificate”, a adăugat ea.

La rândul său, ministrul turc al apărării Hulusi Akar a declarat că acţiunea a fost „complet împotriva dreptului internaţional”, adăugând că Ankara lucrează la măsuri de protecţie a navelor comerciale turceşti.

„Acţiunea a avut loc complet împotriva legislaţiei internaţionale”, a subliniat Akar. „Din păcate, declaraţiile aliaţilor noştri nu reflectă pe deplin adevărul, unele fapte sunt denaturate”, a adăugat el.

Ambii aliaţi din cadrul NATO au declarat că nu s-a găsit nimic suspect pe cargobotul de 16.000 de tone.

Citește și : Austria înregistrează un record de decese de coronavirus și anunță când va începe vaccinarea în masă a populației

Incidentul intervine într-un moment de fricţiune între Turcia şi Uniunea Europeană. Şeful politicii externe a UE a declarat că relaţiile au ajuns într-un „moment de cotitură” din cauza prospecţiunilor maritime turce pentru petrol şi gaze în ape revendicate de Grecia şi Cipru şi că sancţiuni ar putea fi impuse luna viitoare.