DISTRIBUIȚI

Turcia şi-a numit un ambasador în Israel pentru prima dată în ultimii patru ani, într-un semn al reapropierii dintre cele două ţări, a relatat joi agenţia de presă turcă Anadolu, citată de DPA, potrivit agerpres

Potrivit Anadolu, numele noului ambasador turc care va prelua postul de la Tel Aviv este Sakir Özkan Torunlar, după ce în luna septembrie Israelul a desemnat-o pe Irit Lillian drept ambasadorul său la Ankara.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Torunlar a fost consul general al Turciei în Ierusalimul de Est în perioada 2010 – 2014, potrivit website-ului Consulatului turc.

După luni de reapropiere diplomatică, Israelul şi Turcia au anunţat la 17 august că îşi restabilesc complet relaţiile bilaterale şi că ambasadorii lor revin la post în cele două ţări.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au tensionat în 2010, după asaltul violent al unor forţe israeliene asupra navei turceşti Mavi Marmara, care încerca să transporte ajutor în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană aflată sub blocadă israeliană şi controlată de islamiştii Hamas. În acel incident şi-au pierdut viaţa 10 cetăţeni turci.

Turcia şi Israelul şi-au retras din nou ambasadorii în timpul crizei din Fâşia Gaza, care a escaladat când SUA şi-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cu mai puţin de un an până la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru mijlocul lunii iunie 2023, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a înmulţit iniţiativele de normalizare a relaţiilor cu mai multe puteri regionale, printre care Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, în căutare de investiţii.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO