DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Un tribunal din Istanbul a condamnat vineri şase jurnalişti la pedepse cuprinse între 8 şi 10 ani şi jumătate de închisoare pentru presupuse legături teroriste, relatează dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Unsprezece foşti colaboratori ai cotidianului Zaman, apropiat clericului Fethullah Gulen şi închis după lovitura de stat eşuată din iulie 2016, au fost judecaţi vineri, dintre care patru aflaţi deja în detenţie preventivă.


Citește și : Ungaria l-a decorat pe ambasadorul francez la Budapesta, Eric Fournier, după ce l-a lăudat pe Orban

Ei sunt judecaţi în legătură cu ceea ce autorităţile turce numesc „braţul mediatic” al reţelelor lui Fethullah Gulen, acuzate de Ankara că ar fi organizat puciul eşuat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Aflat în exil în Statele Unite, Fethullah Gulen, un fost aliat al preşedintelui Erdogan, neagă orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

Doi dintre inculpaţi, Mumtazer Turkone şi Mustafa Unal, au fost condamnaţi la 10 ani şi şase luni în închisoare şi au rămas în arest.

Ceilalţi patru au fost eliberaţi în aşteptarea unui proces în apel. Editorialiştii Ali Bulac, Ahmet Turan Alkan şi Sahin Alpay au fost condamnaţi fiecare la opt ani şi nouă luni de închisoare, iar jurnalistul Ibrahim Karayegen la nouă ani de închisoare.

Citește și : Comisia Europeană vrea să devanseze desfăşurarea a 10.000 de grăniceri la frontierele externe ale UE până în 2027

Toţi au fost condamnaţi pentru „apartenenţă la o organizaţie teroristă armată”, a anunţat agenţia de presă privată DHA.

Ceilalţi cinci inculpaţi au fost achitaţi de toate acuzaţiile, inclusiv de încercarea de răsturnare a ordinii constituţionale şi a guvernului, a precizat sursa citată.