DISTRIBUIȚI
DW

Turcia a salutat marţi „cuceririle importante” ale Azerbaidjanului în faţa Armeniei în Nagorno-Karabah, la o zi după semnarea unui acord pentru încetarea ostilităţilor mediat de Rusia, informează AFP, potrivit agerpres.

„Azerbaidjanul a înregistrat cuceriri importante pe teren şi la masa negocierilor. Îl felicit călduros pentru acest succes”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, a cărui ţară s-a plasat de partea Azerbaidjanului în acest conflict.


Citește și : PACE în Nagorno-Karabah! Sub umbrela Rusiei, statele beligerante au semnat acordul

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru încetarea ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah care consacră victoriile militare azere după şase săptămâni de lupte sângeroase, scrie AFP.

Acordul, intrat în vigoare luni la orele 21:00 GMT, a fost semnat de preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian, precum şi de preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit acestuia din urmă, beligeranţii îşi păstrează poziţiile pe care le ocupă în prezent, consacrând astfel cuceri importante de teritorii de către Azerbaidjan, notează France Presse.

Premierul armean a postat pe Facebook că semnarea acordului a fost „incredibil de dureroasă”, dar că decizia se impunea „după o analiză în profunzime a situaţiei militare”.

Citeşte şi: Petrecere cu COVID la Casa Albă! Un ministru şi un activist republican au plecat acasă infectaţi

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, intrând în anii 1990 într-un conflict armat care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. La sfârşitul lui septembrie au reizbucnit confruntările între separatiştii armeni şi armata azeră, cele mai sângeroase din ultimii 30 de ani.

Turcia, care susţine Azerbaidjanul, a fost acuzată că a trimis combatanţi sirieni în Nagorno-Karabah, pentru a sprijini forţele azere, acuzaţie pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins-o.