DISTRIBUIȚI
Reuters

Turcia, Rusia și Iran trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru restabilirea păcii în Siria, a declarat luni președintele turc Recep Tayyip Erdogan, înaintea unei întâlniri cu omologii săi din Rusia și Iran, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Tayyip Erdogan s-a întâlnit luni în Ankara cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele iranian Hassan Rouhani pentru a discuta despre încheierea unui acord de pace în nord-vestul Siriei.


Citește și : O deputată moldoveancă a fost reținută la scurt timp după ce i-a fost ridicată imunitatea – VIDEO

Întâlnirea celor trei lideri a avut loc în urma mai multor atacuri efectuate de forțele guvernamentale siriene, care riscă să amplifice tensiunile din regiune și să creeze un nou val de migranți sirieni în Turcia.

Erdogan a anunțat că a discutat cu omologii săi despre evenimentele recente din regiunea Idlib și despre problema migranților.

Întâlnirea de luni a fost al cincilea summit trilateral între liderii Turciei, Rusiei și Iranului.

Rusia, Turcia şi Iran au semnat în mai 2017 un memorandum privind crearea a patru zone de securitate în Siria, în timpul discuţiilor de la Astana. Marți se împlinește un an de când Turcia și Rusia au convenit să creeze o zonă demilitarizată în regiunea Idlib.

Citește și : De ce îi este aproape imposibil Arabiei Saudite să se apere de atacurile cu drone, chiar dacă a investit enorm în apărare

În luna aprilie, forțele guvernamentale siriene, sprijinite de Rusia, au început o ofensivă militară în regiune pentru a captura teritorii din provincia Idlib.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a informat că 1.089 de civili au fost uciși în Siria în perioada 29 aprilie – 29 august. Dintre aceștia, 304 erau copii.