DISTRIBUIȚI

Cele trei bănci publice turceşti care autorizau sistemul rusesc de plăţi Mir vor renunţa la acesta după avertismentele americane, a anunţat miercuri o înaltă oficialitate de la Ankara, potrivit agenţiei France Presse şi agerpres.

”Există plăţi în curs, dar a fost fixată o dată viitoare” pentru suspendarea sistemului Mir, a indicat demnitarul citat, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.


Citește și: Zelenski denunţă referendumurile organizate de Rusia – Black News

Cele trei bănci – HalkBank, Ziraat şi Vakifbank – autorizau până acum tranzacţiile cu carduri Mir.

Două dintre cele mai mari bănci private din Turcia, Denizbank şi Isbank, au anunţat deja săptămâna trecută că vor suspenda utilizarea sistemului de plăţi Mir.

Vineri, Uzbekistanul a declarat că şi-a întrerupt din motive ”tehnice” funcţionarea cardurilor bancare Mir, care nu mai sunt utilizabile decât în câteva ţări, printre care Belarus.

Extrem de dependentă de gazul şi petrolul ruseşti, Turcia a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

Citeşte şi: ONU sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, China cere respectarea ei; SUA vor prezenta o rezoluţie – Black News

Ankara anunţase extinderea ariei de aplicare a sistemului Mir după o întâlnire, la începutul lui august, între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin.

Washingtonul a avertizat însă companiile şi băncile turceşti care fac afaceri cu Rusia că riscă, la rândul lor, posibile sancţiuni.