DISTRIBUIȚI

La Istanbul s-a reluat joi procesul început în iulie anul trecut în care 26 de cetăţeni ai Arabiei Saudite sunt judecaţi în contumacie pentru asasinarea conaţionalului lor Jamal Khasoggi, transmite dpa, potrivit agerpres. 

Se presupune că sauditul a fost ucis în consulatul ţării sale de la Istanbul în 2 octombrie 2018. Khashoggi intrase pentru a obţine documente în vederea căsătoriei, în timp ce logodnica sa Hatice Cengiz îl aştepta afară.


Citeşte şi: De voie, de nevoie, Merkel acceptă o relaxare treptată a restricţiilor

Cenghiz, cetăţeană turcă, a fost prezentă joi în sala de judecată.

Arabia Saudită a refuzat să îi extrădeze pe inculpaţi, printre care se numără Ahmed al-Asiri, fost adjunct al şefului serviciului de informaţii, şi Saud al-Qahtani, fost consilier al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Rămăşiţele pământeşti ale lui Khashoggi nu au fost găsite.

Vezi şi: Un prototip al rachetei Starship A EXPLODAT după aterizare – VIDEO

Jurnalistul, editoralist la Washington Post, a fost o vreme apropiat de familia regală de la Riad, dar ulterior l-a criticat pe moştenitorul tronului. Săptămâna trecută a fost desecretizat un raport al directorului pentru informaţii naţionale din SUA care afirmă că prinţul Mohammed a aprobat operaţiunea de „capturare sau ucidere” a lui Khashoggi. Documentul contrazice versiunea saudită conform căreia operaţiunea a fost neautorizată.

Agnels Callamard, raportoare specială a ONU pentru omorurile extrajudiciare, care a anchetat moartea lui Khasoggi, a ajuns la concluzia că a fost probabil o „execuţie extrajudicară, o dispariţie forţată şi posibil un act de tortură de care este răspunzător regatul Arabia Saudită”.