DISTRIBUIȚI
infowars.com

O delegaţie militară americană a sosit luni la Ankara pentru a relua negocierile privind o zonă sub control militar turc în nordul Siriei, a informat Ministerul Apărării, la câteva ore după ce Turcia a ameninţat cu o intervenţie militară în regiune, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Discuţiile cu autorităţile militare americane pentru a stabili într-un mod coordonat o Zonă Sigură în nordul Siriei au început luni la ora 10:00 (7:00 GMT) la Ministerul Apărării din Ankara”, a indicat această instituţie pe contul său de Twitter.


Citeşte şi: Un chinez a fost călcat în picioare de o turmă de elefanţi

Ankara şi Washingtonul reiau astfel negocierile purtate pe 22 şi 23 iulie, când trimisul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, s-a întâlnit în capitala Turciei cu ministrul Apărării, Hulusi Akar, fără a ajunge la un acord.

De această dată nu au fost oferite informaţii cu privire la componenţa celor două delegaţii.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a reiterat duminică ameninţarea că va interveni în nordul Siriei, subliniind că Turciei i „se termină răbdarea” şi declarând că a informat despre acest lucru Rusia şi SUA, dar fără a specifica date.

Turcia cere de mai mulţi ani acceptul SUA pentru a ocupa o fâşie de 32 de km în nordul Siriei de-a lungul întregii sale frontiere, teritoriu aflat în prezent sub controlul miliţiilor kurde (Unităţile de Apărare a Poporului – YPG), aliate cu SUA.

Citeşte şi: Jens Stoltenberg: ‘Lupii singuratici’ se inspiră unul de la altul

YPG sunt considerate teroriste de către Ankara ca urmare a legăturilor cu formaţiunea interzisă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), activă în Turcia, în timp ce Washingtonul le sprijină în lupta lor contra grupării teroriste Stat Islamic în Siria, fapt criticat de guvernul turc.

Fâşia de 32 de km propusă de Ankara ar acoperi aproape în întregime teritoriul locuit de kurzi în nordul Siriei.