DISTRIBUIȚI

Un presupus combatant al Statului Islamic (SI) ar putea fi eliberat după ce un tribunal turc a respins o cerere de extrădare a guvernului australian, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Neil Prakash, născut la Melbourne şi suspectat a fi un recrutor cheie pentru gruparea teroristă SI, a fost arestat în apropiere de graniţă cu documente false după ce a fugit din Siria în 2016.


Citeşte şi: 11 oameni au murit după scufundarea unui vapor turistic în SUA

Un judecător de la Tribunalul Penal din Kilis, sudul Turciei, a respins cererea Australiei joi noapte, declarând că nu au fost îndeplinite condiţiile pentru extrădare, potrivit canalului naţional australian ABC.

În afara tribunalului, avocatul lui Prakash a declarat reporterilor că nu există niciun obstacol pentru ca clientul său să fie eliberat din închisoare dacă autorităţile turce nu vor decide inculparea lui pentru alte fapte.

Autorităţile turce au încheiat o anchetă în legătură cu Prakash în mai. Nu este clar dacă îl vor inculpa.

Ministrul de externe australian, Julie Bishop, şi-a exprimat dezamăgirea vineri după decizia instanţei turce.

„Vom continua să ne angajăm cu autorităţile turce dacă ele consideră că decizia de extrădare trebuie atacată”, a declarat ea într-un comunicat.

Australia a încercat să obţină extrădarea lui Prakash înapoi în ţară, unde el este considerat ca „o ţintă de mare valoare” pentru presupuse legături cu activităţi teroriste.

Citeşte şi: Moscova cere ajutor online pentru rusoaica arestată în SUA

Acest fost rapper amator în vârstă de 27 de ani are legătură cu materiale de propagandă pentru SI.

Printre altele, există de asemenea o legătură între el şi un atac în care au fost înjunghiaţi doi ofiţeri în faţa unei secţii de poliţie din Melbourne.

Prakash a recunoscut că este un combatant SI, dar a declarat în faţa tribunalului turc că este de asemenea un dezertor deziluzionat.

El a respins responsabilitatea pentru atacurile comise în ţara sa de origine.