DISTRIBUIȚI

Turcia a condamnat joi un text votat cu o zi înainte de Senatul francez prin care se cerea guvernului Franţei „recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah”, regiune separatistă a Azerbaidjanului populată majoritar de armeni, scena unui conflict sângeros în această toamnă, informează AFP, potrivit agerpres.

„Rezoluţia votată de Senatul francez este o dovadă de dispreţ faţă de principiile dreptului internaţional (…) din consideraţiuni de politică internă”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Turciei într-un comunicat.


Citește și: Trump l-a GRAȚIAT pe Michael Flynn

Textul votat în Senatul Franţei „condamnă agresiunea militară a Azerbaidjanului, dusă cu sprijinul autorităţilor turce şi al mercenarilor străini, şi cere retragerea imediată” a forţelor armate din teritoriile cucerite începând cu 27 septembrie în regiunea Nagorno-Karabah.

De asemenea, ”invită guvernul francez să recunoască Republica Nagorno-Karabah” şi ”să depună toate eforturile pentru ca discuţiile în vederea unei reglementări negociate şi durabile a conflictului, care să asigure restabilirea frontierelor definite în 1994, să poată fi reluate fără întârziere în cadrul Grupului de la Minsk”.

Textul cere guvernului francez să apere punerea în aplicare imediată a protecţiei populaţiei locale prin desfăşurarea unei forţe internaţionale şi să aducă un ajutor umanitar masiv civililor, precum şi să ”ceară o anchetă internaţională asupra crimelor de război comise în Nagorno-Karabah” şi „să tragă toate consecinţele diplomatice din rolul jucat de autorităţile turce”, Ankara situându-se de partea Azerbaidjanului în acest conflict.

Turcia a respins aceste acuzaţii, calificându-le drept „acuzaţii nefondate”.

Ankara consideră de asemenea că apelul Senatului către Azerbaidjan de a se retrage din teritoriile cucerite este „ridicol, parţial şi rupt de realitate”.

Estimând că votul Senatului, care nu este constrângător, reflectă „obsesia turcă” a Franţei, ministerul turc a afirmat totodată că Ankara este gata să conlucreze cu Parisul asupra unei reglementări durabile a conflictului.

Votul Senatului francez a intervenit în toiul tensiunilor diplomatice dintre Franţa şi Turcia, legate de dezacorduri asupra Siriei, Libiei şi zonei de est a Mediteranei.

Citește și: Joe Biden: Americanii nu vor accepta NERESPECTAREA rezultatelor la alegerile din SUA

Aceste tensiuni s-au intensificat şi mai mult de la sfârşitul lui octombrie, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la boicotarea produselor franţuzeşti, acuzându-l pe omologul său francez Emmanuel Macron de „islamofobie” pentru că acesta a apărat dreptul de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed şi pentru discursul său împotriva „separatismului islamist”.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, intrând în anii 1990 într-un conflict armat care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. La sfârşitul lui septembrie au reizbucnit confruntările între separatiştii armeni şi armata azeră, cele mai sângeroase din ultimii 30 de ani.