DISTRIBUIȚI
The New York Times

Turcia a respins miercuri acuzaţiile Greciei şi ale Uniunii Europene, care consideră ilegale forajele pentru explorarea zăcămintelor de gaze din largul coastelor Ciprului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ministerul de externe de la Ankara a comunicat că nava turcească Fatih a început forajul în Mediterana, la vest de Cipru, la începutul lui mai, iar un alt vas, Yavuz, a ajuns recent la est de insulă şi va desfăşura operaţiuni similare.Yavuz a ancorat luni la sud de peninsula cipriotă Karpasia, atrăgând astfel proteste din partea autorităţilor cipriote şi europene.


Citește și: Bazele americane sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene

În iunie, liderii UE avertizaseră Turcia să înceteze forajele în jurul Ciprului şi ameninţaseră că în caz contrar Bruxellesul va lua măsuri. La rândul lor, Egiptul şi SUA s-au declarat marţi îngrijorate de noile proiecte de foraj ale Turciei.

„Respingem declaraţiile ministerului grec de externe şi ale oficialilor europeni care descriu aceste activităţi ale ţării noastre ca nelegitime”, arată un comunicat al ministerului de externe al Turciei.

Ciprul este divizat din 1974, în urma invaziei turce ca reacţie la o lovitură de stat susţinută de Grecia. Eforturile în vederea reconcilierii celor două comunităţi cipriote – turcă şi greacă – nu au avut succes, iar descoperirea resurselor maritime de gaze a complicat şi mai mult negocierile, reaminteşte Reuters.

Citește și: Ani grei de închisoare pentru o fostă diplomată americană. A vândut chinezilor informații clasificate!

Ankara nu are relaţii diplomatice cu guvernul de la Nicosia şi susţine că unele porţiuni din zona economică exclusivă a Ciprului se află sub jurisdicţia Turciei sau a ciprioţilor turci, care şi-au proclamat în nordul insulei propriul stat, recunoscut doar de Turcia.

Miercuri, la Bruxelles, este programată o reuniune diplomatică europeană pentru discutarea sancţiunilor posibile împotriva Turciei, înainte de întâlnirea de lunea viitoare a miniştrilor de externe din UE.