DISTRIBUIȚI
Twitter

Armata Turciei a demarat miercuri ceea ce consideră a fi cele mai ample exerciţii navele din istoria ţării, la care participă peste 100 de nave, însoţite de drone, elicoptere şi avioane, a indicat biroul de presă al Ministerului turc al Apărării, citat de agenţia DPA, potrivit agerpres.

Exerciţiile navale, primele de acest fel pe care Turcia le va desfăşura simultan pe trei mări – Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană -, se vor încheia pe 8 martie, potrivit ministerului.


Citeşte şi: Kashmirul dă în clocot: Pakistanul a doborât două avioane indiene! – VIDEO

Exerciţiile survin în contextul unei dispute persistente între Turcia şi Grecia în legătură cu drepturile suverane în Marea Egee şi al tensiunilor referitoare la prospecţiunile în domeniul gazelor naturale de ambele părţi ale Mării Mediterane între Creta şi Cipru.

Pe 21 februarie, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu declara că Ankara va începe exerciţii militare în Marea Mediterană ”în următoarele zile”. Turcia a argumentat că administraţia cipriotă-greacă nu poate exploata unilateral resursele de hidrocarburi, arfirmând că ele aparţin şi ciprioţilor-turci.

La exerciţii, denumite ”Blue Homeland”, participă 103 nave de război, inclusiv 22 de nave de desant şi 13 fregate, a precizat Anadolu. Ele au început cu unităţi navale care au pornit din opt porturi de la Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană.

Citeşte şi: Două mari puteri nucleare sunt în prag de RĂZBOI! India îşi închide mai multe aeroporturi

Acţiunea are drept scop creşterea nivelului de pregătire al Forţelor navale pentru acţiuni militare, precum şi ameliorarea capabilităţilor operaţionale comune ale forţelor terestre, navale şi aeriene, potrivit Anadolu. Ele dispun de nave de război şi arme ghidate prin laser, precum şi de submarine şi corvete.

Televiziunea CNN Turk a arătat imagini cu două nave de război care se alăturau exerciţiilor pornind din portul Kocaeli (circa 10 km est de Istanbul), adăugând că unităţile vor folosi muniţie reală în cursul unei simulări de luptă compatibile cu NATO.