DISTRIBUIȚI
Sputnik

Turcia l-a convocat duminică pe ambasadorul iranian la Ankara pentru a-l anunţa că îi solicită sprijinul pentru a lupta împotriva ”terorismului”, crescând tensiunile în curs cu privire la prezenţa turcă în Irak, a anunţat agenţia de presă Anadolu, relatează AFP, potrivit agerpres

Turcia, care intervine în mod constant împotriva rebelilor kurzi din Irak, a acuzat pe 14 februarie Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că a executat 13 dintre cetăţenii săi, membri ai forţelor de securitate în cea mai mare parte, pe care i-a ţinut în captivitate în nordul Irakului.


Citește și : Preşedintele Armeniei refuză să-l demită pe şeful armatei

Autorităţile turce au precizat săptămâna trecută, după confirmarea identităţilor, că este vorba de 12 turci şi un irakian. Potrivit Ankarei, trupurile lor au fost descoperite de către militari turci care încercau să-i salveze.

PKK, descrisă drept o organizaţie ”teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi occidentali, a afirmat că cei 13 ostatici au fost ucişi în atacuri turce, o versiune respinsă de Ankara.

Într-un interviu acordat televiziunii kurde Rudaw din Erbil, difuzat sâmbătă, ambasadorul iranian la Bagdad, Iraj Masjedi, a avertizat că forţele turce nu trebuie să ”ameninţe sau să încalce teritoriul irakian”.

Citește și : ONG-ul german Sea-Watch a salvat 147 de migranţi în largul coastelor Libiei

”Nu acceptăm deloc, fie că este vorba de Turcia sau de orice altă ţară, o intervenţie militară în Irak (…) sau o prezenţă militară în Irak”, a spus ambasadorul.

Ambasadorul Turciei la Bagdad, Fatih Yildiz, a reacţionat imediat pe Twitter afirmând că ambasadorul iranian este ”ultima persoană care poate să dea lecţii Turciei” despre respectarea graniţelor irakiene.