DISTRIBUIȚI
Rudaw

Principalul partid prokurd din Turcia a cerut joi oprirea ofensivei împotriva unei miliţii kurde în provincia Afrin din nordul Siriei, subliniind rolul acesteia în lupta antijihadistă şi denunţând ‘minciuna’ Ankarei cu privire la absenţa victimelor civile în enclavă, relatează AFP.

‘Turcia nu are nimic de câştigat din operaţiunea de la Afrin’, a declarat într-o conferinţă de presă Pervin Buldan, aleasă la 11 februarie copreşedinte al Partidului Democratic al Poporului (HDP), principalul partid de opoziţie din Turcia, potrivit agerpres.


Ofensiva, lansată la 20 ianuarie de către armata turcă şi aliaţi ai ei dintre rebelii sirieni, vizează scoaterea din enclava Afrin a Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată drept ‘teroristă’ de către Ankara din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfăşoară o insurecţie sângeroasă în Turcia pentru autonomia sud-estului ţării.

Citește și : Donald Trump revine cu explicații despre portul armelor în școli: Doar profesorii cu pregătire militară în spate ar trebui să primească arme

Dar YPG sunt de asemenea aliate ale SUA şi au dus greul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

‘Lumea ştie că YPG fac parte din Forţele Democratice Siriene (FDS) care au combătut Statul Islamic. Considerăm că FDS trebuie să fie cooptate la orice fel de reglementare în Siria’, a adăugat Sezai Temelli, celălalt copreşedinte al partidului.

Pervin Buldan a catalogat drept o ‘minciună’ afirmaţiile guvernului turc privind absenţa victimelor civile în cadrul ofensivei turce, aşa cum a reiterat joi purtătorul său de cuvânt, Bekir Bozdag, potrivit căruia ‘niciun civil nu a avut de suferit’.

‘Numeroşi civili au murit la Afrin, inclusiv femei şi copii. Guvernul difuzează dezinformări spunând că nu există morţi în rândul civililor şi că au fost ucişi numai ‘terorişti’. Este o minciună’, a insistat ea.

‘În Turcia, noi vedem multe sicrie cu soldaţi turci ucişi. Din aceste motive, operaţiunea din Afrin trebuie stopată’, a subliniat Pervin Buldan.

Poziţia HDP cu privire la ofensiva din Afrin vine în contradicţie cu consensul general din Turcia, unde partide politice, mass-media şi clerici vorbesc la unison în favoarea operaţiunii, pe fondul unei retorici naţionaliste folosite de liderii turci.

Mai mult de 200 de combatanţi pro-Ankara şi 209 de membri YPG au fost ucişi de la începutul ofensivei, care s-a soldat de asemenea cu 112 de civili ucişi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Ankara neagă că ar exista victime civile. În acelaşi timp, 32 de soldaţi turci au fost ucişi, potrivit armatei.