DISTRIBUIȚI
AFP

Turcia pune în aplicare planuri pentru a veni în ajutorul civililor care ar putea sosi la frontiera sa în nordul Siriei, ca urmare a ofensivei turce în enclava kurdă siriană Afrin, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Armata turcă a început pe 20 ianuarie o ofensivă împotriva miliţiei kurde siriene YPG (Unităţile de apărare a poporului) în Afrin (nord-vestul Siriei), dând asigurări că ia măsurile necesare pentru a evita pierderile civile.


Citeşte şi: Val de frig neobişnuit şi ninsori abundente în deşertul din sudul Marocului – VIDEO

Dar organizaţii umanitare turce cercetează terenul pentru a instala tabere pentru persoane strămutate în apropiere de oraşele siriene Azaz şi Idlib, pentru a-i adăposti pe civilii care fug din zonele de luptă.

”Suntem gata să acordăm adăpost pentru un număr de până la 50.000 de civili, atât la Azaz, cât şi la Idlib”, a declarat pentru AFP şeful Semilunii Roşii turce, Kerem Kinik.

Oraşul Azaz a fost recucerit de la gruparea Stat Islamic (SI) de către armata turcă şi rebeli sirieni auxiliari în timpul operaţiunii Scutul Eufratului, întreprinsă de Turcia în perioada august 2016-martie 2017.

Idlib este una din zonele de detensionare stabilite printr-un acord încheiat între Turcia, care susţine opoziţia, şi Rusia şi Iran, care sprijină regimul de la Damasc.

În Turcia se află peste trei milioane de refugiaţi care au plecat din cauza conflictului izbucnit în urmă cu aproape şapte ani în Siria, dar Ankara se străduieşte să-i dirijeze către tabere aflate în partea siriană a frontierei.

Şeful Agenţiei turce pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (Afad), Mehmet Güllüoglu, a explicat că Turcia se pregăteşte pentru ”cel mai rău scenariu”.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Afganistan

O campanie militară susţinută provoacă temeri referitoare la ”o tragedie umanitară” pentru civilii care trăiesc în regiunea Afrin, supusă unor bombardamente grele săptămâna trecută.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), 67 de civili au fost ucişi de bombardamentele turceşti, ceea ce Ankara dezminte.

Aproximativ 5.000 din cele 324.000 de persoane care trăiesc în Afrin au fost deja strămutate din cauza ofensivei, potrivit ONU.