DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Un tribunal turc a ordonat vineri eliberarea din închisoare a trei medici care fuseseră arestaţi în legătură cu criticile la adresa operaţiunii militare a Ankarei în nordul Siriei, însă a decis plasarea lor sub control judiciar, a declarat vineri un avocat, relatează DPA.

Cu toate acestea, alţi opt membri executivi ai Asociaţiei Medicale Turce (TTB) vor rămâne după gratii. ‘Ne aşteptăm să fie şi ei eliberaţi, cel mai târziu luni’, a declarat avocatul Mustafa Guler, conform agerpres.


Asociaţia Medicală Turcă, din care fac parte majoritatea medicilor turci, a denunţat într-un comunicat operaţiunea transfrontalieră din provincia siriană Afrin săptămâna trecută, afirmând că ‘războiul este o ameninţare la adresa sănătăţii publice’.

Citește și : Coreea de nord îndeamnă ONU să salute îmbunătăţirea relaţiilor dintre Corei

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat duminică această asociaţie de trădare şi peste 300 de persoane au fost reţinute de atunci din cauza unor postări pe reţele sociale care criticau ofensiva din Siria.

Ankara a lansat pe 20 ianuarie o ofensivă în provincia siriană Afrin împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului), considerată drept ”teroristă” de Turcia, dar care care este aliată a SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI).

De la declanşarea ofensivei, autorităţile turce s-au străduit să reducă la tăcere orice critică la adresa operaţiunii.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că arestarea medicilor se numără printre ‘cele mai recente exemple ale evoluţiilor îngrijorătoare care subminează statul de drept, independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar din Turcia’.