DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Un tribunal din Turcia a dispus ca opt medici arestaţi săptămâna trecută pentru poziţia exprimată împotriva operaţiunii militare a Ankarei în nordul Siriei să fie puşi în libertate şi plasaţi sub control judiciar, transmite luni dpa, citând cotidianul Hurriyet.

Asociaţia Medicală Turcă (TMA) a confirmat, pe contul de Twitter, punerea în libertate a celor opt, membri în comitetul său executiv, potrivit agerpres.


Unsprezece membri ai comitetului, printre care şi preşedintele acestuia, au fost arestaţi pe 30 ianuarie la Ankara, fiind acuzaţi de răspândire de ‘propagandă teroristă’ şi de ‘incitare a opiniei publice’, a relatat agenţia Anadolu.

Citește și : România și Ungaria au semnat acordul pentru exporturile de gaze naturale

Trei dintre ei au fost eliberaţi vineri.

Asociaţia este supusă presiunilor şi a primit ameninţări în urma unui comunicat emis la începutul operaţiunii militare declanşate de Ankara în provincia Afrin din nordul Siriei. Prin acest comunicat, TMA, din care fac parte majoritatea medicilor turci, avertiza că războiul constituie o ameninţare pentru sănătate publică.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a criticat pe membrii conducerii asociaţiei, numindu-i ‘iubitori de terorişti’, nebuni şi susţinători ai imperialismului.

Ankara a lansat pe 20 ianuarie o ofensivă în provincia siriană Afrin împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului), calificată drept ”teroristă” de către Turcia, dar care care este aliată a SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI)