DISTRIBUIȚI
The Caspian Times

Şeful diplomaţiei turce a dat asigurări miercuri că Ankara nu îi va repatria pe uigurii musulmani în China, în pofida ratificării de Beijing a unui tratat de extrădare care îngrijorează membrii acestei comunităţi refugiaţi în Turcia, transmite AFP, potrivit agerpres.   

”Este incorect să spui că (ratificarea de Beijing) semnifică faptul că Turcia va retrimite uigurii în China”, a declarat Mevlüt Cavusoglu într-o conferinţă de presă la Ankara.


Citește și : Preşedintele Algeriei s-a întors acasă după ce a fost tratat de COVID în Germania

”Acest lucru nu se aplică decât persoanelor vinovate (de infracţiuni). În trecut, au existat cereri pentru repatrierea în China a uigurilor aflaţi în Turcia. Turcia nu a aplicat aceste măsuri”, a adăugat ministrul de externe turc.

Forul legislativ chinez a ratificat sâmbătă un tratat de extrădare semnat în 2017 cu Ankara, document pe care Beijingul doreşte să îl utilizeze mai ales pentru a accelera revenirea anumitor membri ai comunităţii uigure suspectaţi de ‘terorism’ şi refugiaţi în Turcia.

Parlamentul turc nu a ratificat acest text, dar măsura anunţată de Beijing a provocat nelinişte în rândul zecilor de mii de uiguri refugiaţi în Turcia, în special la Istanbul.

Citește și : America Latină şi Caraibele, a doua regiune din lume care înregistrează 500.000 de morţi

Turcia are legături lingvistice şi culturale cu uigurii, musulmani care vorbesc o limbă turcică. Ankara este de mult timp unul dintre principalii apărători ai cauzei uigure pe scena internaţională.

China a angajat în regiunea sa Xinjiang (nord-vest) o politică de supraveghere maximală a uigurilor, după numeroase atentate comise contra civililor. Beijingul acuză mişcarea separatistă şi islamistă uigură pentru aceste atacuri, adaugă AFP.