DISTRIBUIȚI

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a afirmat joi că ar fi ‘foarte problematic’ pentru Ankara să revină asupra deciziei de a achiziţiona sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400, el exprimându-şi însă speranţa că disputa cu Statele Unite pe acest subiect ar putea fi rezolvată prin dialog, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Akar a mai reiterat că Turcia se află în discuţii cu Rusia în ce priveşte obţinerea unui al doilea lot al sistemelor de apărare S-400.


Citește și: Aproape 39.000 de spanioli s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

SUA au impus luna trecută sancţiuni împotriva Directoratului turc al Industriei de Apărare (SSB), a şefului acestuia, Ismail Demir, şi a altor trei angajaţi, în urma acestei achiziţii.

‘Este o situaţie foarte problematică să te întorci din punctul în care am ajuns noi. Invităm (Statele Unite) să se distanţeze de limbajul ameninţător cum sunt sancţiunile’, le-a spus ministrul jurnaliştilor la Ankara.

‘Dorim soluţionarea problemelor prin dialog. Dacă partea americană doreşte o soluţie, o soluţie ar putea fi găsită prin discuţii la nivel tehnic’, a adăugat Akar.

Sancţiunile au fost impus într-un moment tensionat în relaţia complexă dintre Ankara şi Washington.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, care îşi va intra în funcţie la 20 ianuarie, a criticat în trecut politicile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Citește și: Este IMPOSIBIL ca Trump să fie judecat înainte de plecarea sa de la Casa Albă

Turcia şi-a apărat decizia de achiziţie a sistemului rusesc S-400 prin faptul că nu a putut procura sisteme de apărare aeriană de la niciun aliat din NATO în termeni satisfăcători.

Washingtonul afirmă că S-400 constituie o ameninţare pentru avioanele sale de luptă F-35 şi pentru sistemele mai largi de apărare ale NATO. Turcia respinge aceste afirmaţii şi spune că S-400 nu vor fi integrate în sistemele NATO.