DISTRIBUIȚI
twitter.com

Poliţia turcă a tras vineri cu gaze lacrimogene asupra miilor de femei adunate în centrul Istanbulului pentru Ziua internaţională a femeilor, în pofida unei interdicţii de a protesta, relatează AFP, scrie Agerpres.

Poliţia le-a respins pe manifestante la intrarea pe bulevardul Istiqlal, principala arteră pietonală şi comercială din Istanbul, potrivit unui jurnalist al AFP.


Citește și : Trump se declară mulţumit că, în pofida condamnării lui Manafort, dosarul nu a confirmat o colaborare cu Rusia

Poliţiştii au dispersat mulţimea lansând gaze lacrimogene şi apoi s-au îndreptat cu câini spre manifestante, dintre care multe au fugit pe străzile adiacente.

Înainte de ora prevăzută pentru acest marş, poliţia a anunţat că nu va autoriza nicio manifestaţie pe bulevardul Istiklal şi că cei care vor încerca să protesteze vor fi respinşi.

O manifestaţie similară s-a derulat într-o atmosferă de calm anul trecut.

Poliţia a avut o prezenţă de forţă şi a ridicat bariere metalice în jurul Pieţei Taksim, unde numeroase magazine au fost închise.

„Priviţi, din nefericire este adevărul: există un sistem, un stat, care se teme de noi”, a declarat pentru AFP o femeie pe nume Ulker.

Mai târziu, câteva mii de femei au primit în cele din urmă permisiunea să ocupe o mică pare din bulevard, cu pancarte cu mesaje precum „Feministele în revoltă împotriva violenţei masculine şi a sărăciei” şi „M-am născut liberă şi voi trăi în libertate”.

Unele dintre manifestante, purtând măşti şi peruci colorate, scandau sloganuri precum „Nu vom tăcea, nu ne este frică, nu ne vom supune”.

„În Turcia, violenţa faţă de femei este foarte răspândită, iar guvernul nu face nimic pentru a-i pune capăt. Tot ce putem face este să venim aici şi să ne facem auzită vocea”, a explicat o manifestantă.

Militantele pentru drepturile femeilor acuză guvernul lui Recep Tayyip Erdogan că nu face suficient de multe eforturi pentru a combate violenţele împotriva femeilor.

Citește și : Comisia Europeană adoptă noi reguli pentru a stimula investiţiile companiilor de asigurări

În 2018, 440 de femei au fost ucise, victime ale unor crime sexiste, faţă de 210 în 2012, potrivit unei asociaţii cu numele „Noi vom face să înceteze feminicidul”.

Alte manifestaţii ale femeilor au avut loc la Ankara, adunând câteva sute de persoane şi o prezenţă discretă a poliţiei.