DISTRIBUIȚI
Ziarul de Iasi

Jurnaliştii cotidianului de opoziţie turc Cumhuriyet au manifestat în faţa tribunalului din Istanbul, joi, în semn de susţinere faţă de patronul publicaţiei, care este închis de mai mult de 500 de zile, fapt care suscită neliniştea apărătorilor libertăţii presei, relatează AFP.

Încarcerat de 501 zile, Akin Atalay, preşedintele consiliului executiv al Fundaţiei Cumhuriyet, care deţine ziarul, este ultimul membru al publicaţiei aflat în detenţie în cadrul unui proces controversat care are legătură cu „terorismul”, potrivit news.ro .


Citește și : SUA impun sanţiuni pentru 19 ruşi în cazul insurgenței Rusiei în alegerile din 2016

Printre zecile de manifestanţi prezenţi în faţa tribunalului Caglayan s-au numărat redactorul-şef Murat Sabuncu şi jurnalistuld e investigaţie Ahmet Sik, amândoi puşi în libertate condiţionată săptămâna trecută, potrivit corespondentului AFP.

„Este reconfortant să vezi cerul”, a declarat pentru AFP, Sabuncu, dar „nu suntem fericiţi să fim liberi în aceste circumstanţe, pentru că Akin Atalay este tot închis. Ne-am lăsat prietenul în închisoare”.

Procesul a 17 colaboratori ai ziarului Cumhuriyet suscită neliniştea apărătorilor libertăţii presei care denunţă nenumăratele presiuni împotriva mass media sub preşedinţia lui Recep Tayyip Erdogan, mai ales de la puciul eşuat din iulie 2016.

Jurnaliştii sunt acuzaţi că au ajutat trei organizaţii „teroriste” şi riscă până la 43 de ani de închisoare.

Cumhuriyet respinge în bloc acuzaţiile, estimând că guvernanţii caută să reducă la tăcere unul dintre ultimele organe de presă independente din Turcia.

„Încă de al început, am ştiut că acest proces se bazează pe acuzaţii nefondate, neechitabile şi nedrepte”, a declarat Musa Kart, caricaturist vedeta al publicaţiei care face parte dintre acuzaţi şi care a fost eliberat anul trecut.

„Vom continua să facem jurnalism, căci jurnalismul nu este o crimă”, a promis Ahmet Sik.

Turcia ocupă al 155-lea loc din 180 în clasamentul libertăţii presei stabilit de organizaţia nonguvernamentală Reporters sans frontières (RSF).

Citește și : Administraţia Trump acuză Rusia de atacuri în sectorul energetic american