DISTRIBUIȚI

Turcia doreşte un parteneriat reciproc avantajos cu Egiptul şi cu statele din Golf, a declarat marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care încearcă să normalizeze relaţiile cu rivalii săi regionali, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Vrem să folosim cât mai bine oportunităţile de cooperare cu Egiptul şi să ne îmbunătăţim relaţiile pe principiul win win”, a spus Erdogan într-un interviu acordat canalului de televiziune turc TRT.


Citeşte şi: Canadienii vor putea fi vaccinaţi cu alt ser la rapel decât cel folosit la prima doză – Black News

„Acest lucru este valabil şi în cazul ţărilor din Golf”, a adăugat Erdogan, referindu-se la Arabia Saudită şi la Emiratele Arabe Unite, ţări cu care Turcia are relaţii tensionate.

După mai mulţi ani de criză diplomatică, Turcia a lansat o ofensivă de cucerire pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu aceste trei ţări, începând cu Egiptul.

Relaţiile dintre Ankara şi Cairo aproape s-au rupt după îndepărtarea de la putere, în 2013, a primului preşedinte egiptean ales democratic, Mohamed Morsi, care aparţinea Frăţiei Musulmane şi era susţinut de Turcia.

La începutul lunii mai, o delegaţie turcă numeroasă a vizitat Cairo pentru discuţiile la cel mai înalt nivel dintre cele două ţări din 2013.

„Cunosc foarte bine şi iubesc poporul egiptean. Relaţiile noastre culturale sunt foarte puternice”, a insistat preşedintele Erdogan.

Gesturile de deschidere ale Turciei au loc în contextul în care Ankara încearcă să iasă din izolarea sa diplomatică în Mediterana de Est, unde descoperirea unor mari zăcăminte de gaze naturale în ultimii ani a dus la o împărţire între statele riverane din care Ankara s-a simţit exclusă.

Acest început al dezgheţului relaţiilor dintre Ankara şi Cairo coincide, de asemenea, cu o relaxare a relaţiilor dintre Egipt şi Qatar, principalul aliat al Turciei în regiune.

Dar calea spre reconciliere între Turcia şi rivalii săi din lumea arabă nu este atât de evidentă, întrucât lista problemelor generate de puncte de vedere contradictorii este lungă.

Citeşte şi: Parlamentul israelian alege preşedintele ţării. Lupta se dă între Miriam Peretz şi Isaac Herzog – Black News

Aceste ţări s-au situat pe poziţii opuse în special în recentul conflict din Libia, unde Ankara a sprijinit militar guvernul de la Tripoli împotriva facţiunii militare susţinute de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Relaţiile dintre Ankara şi Riad rămân, de asemenea, afectate de asasinarea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi în incinta consulatului saudit din Istanbul.