DISTRIBUIȚI
Daily Sabah

Liderul istoric al rebeliunii kurde, Abdullah Ocalan, care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea în Turcia, a avut o întâlnire cu avocaţi pentru prima dată din 2011, au anunţat luni apărătorii săi, informează AFP, potrivit Agerpres.

În timpul unei conferinţe de presă la Istanbul, avocaţii lui Ocalan au transmis totodată un mesaj din partea acestuia, cerându-le susţinătorilor săi aflaţi în greva foamei să nu-şi pună viaţa în pericol prin acţiunea lor.


Citește și : Juan Guaido ameninţă că ar putea cere o intervenţie militară a SUA în Venezuela

Întâlnirea dintre Ocalan şi doi dintre avocaţii săi a avut loc în 2 mai pe insula-închisoare Imrali, nu departe de Istanbul, unde el este încarcerat, au precizat aceştia.

„Aceasta a fost prima sa întâlnire cu avocaţi, din 2011 până acum. Ea a durat în jur de o oră”, a precizat unul dintre avocaţii care s-a întâlnit cu Ocalan, Rezan Sarica, într-o conferinţă de presă la Istanbul. „Doar doi avocaţi au fost autorizaţi să aibă o întrevedere cu el, deşi patru (avocaţi) au cerut acest lucru”, a adăugat el.

În pofida unei izolări aproape totale, Ocalan rămâne o personalitate de referinţă pentru rebeliunea kurdă din Turcia, unde conflictul cu statul s-a soldat din 1984 până în prezent cu 40.000 de morţi.

Potrivit Partidului Democratic Popular (HDP, prokurd), circa 3.000 de deţinuţi se află în prezent în greva foamei pentru a cere îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, majoritatea raliindu-se mişcării în ultimele săptămâni din solidaritate cu o deputată prokurdă, Leyla Guven, care refuză să se alimenteze începând din noiembrie anul trecut. De asemenea, potrivit HDP, opt persoane s-au sinucis în închisoare de la începutul mişcării.

De la reluarea conflictului în sud-estul Turciei în 2015, după rezilierea unui fragil armistiţiu, discursul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan referitor la rebelii kurzi s-a înăsprit considerabil, îndepărtând perspectiva unei soluţii politice negociate pentru acest conflict.

Citește și : Pompeo condamnă ‘atitudinea agresivă’ a Chinei şi a Rusiei în Arctica

Fratele lui Ocalan, Mehmet, l-a putut vizita la mijlocul lui ianuarie, pentru prima dată după 2016, datorită unui gest de amabilitate din partea autorităţilor, după începerea grevei foamei de către deţinuţi, ca semn de protest împotriva izolării lui.

Abdullah Ocalan, care se ascundea din 1980, a fost capturat la 15 februarie 1999 de agenţi turci în Kenya. El a fost condamnat la moarte în 29 iunie 1999 pentru trădare şi tentativă de divizare a Turciei, însă în 2002 pedeapsa i-a fost comutată la închisoare pe viaţă, după abolirea pedepsei cu moartea în Turcia.