DISTRIBUIȚI
Sputnik

Turcia a lansat o operaţiune militară terestră împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în regiunea Afrin, din nordul Siriei, a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, o acţiune privită cu îngrijorare de Washington, relatează AFP şi Reuters.

„Operaţiunea Afrin a început de facto pe teren”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat. „Urmează apoi Minbej”, a adăugat el, referindu-se la un alt oraş sirian aflat sub controlul miliţiilor kurde, conform agerpres .


„După aceea, pas cu pas, vom scăpa ţara noastră până la frontiera cu Irakul de această cruciadă a terorii care încearcă să ne asedieze”, a mai spus preşedintele turc.

Citește și : Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a făcut baie în apa unui lac de Bobotează

Afrin este o enclavă siriană controlată de Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată de Ankara drept organizaţie teroristă, însă aliată Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI). Perspectiva unei ofensive turce de anvergură în Siria provoacă îngrijorare la Washington.

Armata turcă a atacat vineri şi sâmbătă poziţii ale YPG din Siria şi a desfăşurat sute de soldaţi şi zeci de vehicule blindate de-a lungul frontierei, ameninţând că va trece la ofensivă cu ajutorul rebelilor sirieni pro-Ankara.

Ankara acuză YPG că sunt ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce o rebeliune în sud-estul Turciei de peste 30 de ani şi este considerat de Ankara şi aliaţii săi occidentali drept organizaţie teroristă.