DISTRIBUIȚI
Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a joint news conference with Serbian President Aleksandar Vucic (not pictured) during a visit to Belgrade, Serbia September 7, 2022. REUTERS/Marko Djurica

Turcia l-a convocat marţi pe ambasadorul Germaniei la Ministerul de Externe turc, pentru a-i transmite un protest faţă de ”declaraţiile infame” ale vicepreşedintelui parlamentului german, Wolfgang Kubicki, referitoare la preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat MAE de la Ankara, potrivit agenţiei EFE, scrie agerpres.  

Membru al partidului liberal german FDP, ce face parte din coaliţia tripartită de la Berlin, Wolfgang Kubicki l-a descris luni pe Erdogan drept un ”şobolan de canalizare”, acuzându-l pe preşedintele turc că ar pune la cale noi valuri de migranţi către Europa.


Citește și : Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China

Parlamentarul german a făcut această declaraţie în timpul unui miting electoral în landul Saxonia Inferioară, unde a criticat politica de primire a refugiaţilor practicată de guvernul de la Berlin şi a cerut ca Germania ”să nu-şi deschidă pur şi simplu braţele” în faţa migranţilor.

”Expresiile inacceptabile” folosite de Kubicki sunt ”lipsite de morală politică şi de responsabilitate” şi ”dau o idee despre nivelul său politic şi moral, în timp ce denotă şi vulgaritatea sa”, semnalează MAE turc.

Citește și : Rusia deschide un centru de recrutare chiar la frontiera cu Georgia

Ankara adresează frecvent Berlinului plângeri despre afirmaţii lipsite de respect formulate în Germania faţă de Erdogan. Un astfel de caz a provocat grave tensiuni diplomatice în anul 2016, când umoristul german Jan Böhmermann a prezentat pe postul ZDF un „poem” scris de el, în care îl trata pe preşedintele turc drept pedofil şi zoofil.