DISTRIBUIȚI
Greek Reporter

Turcia îşi va asuma responsabilitatea pentru deţinuţii proveniţi din rândurile grupării Statul Islamic (SI) în „zona sigură” pe care doreşte să o impună în Siria după incursiunea sa militară, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, răspunzând temerilor că militanţii ar putea evada în haosul creat, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Turcia a lansat tiruri asupra miliţiilor kurde din nord-estul Siriei pentru a doua zi consecutivă joi, forţând zeci de mii de oameni să fugă şi provocând moartea a câteva zeci de persoane, ceea ce a atras condamnare la nivel internaţional.


Citește și : Ursula von der Leyen: Procedurile desemnării comisarilor europeni de către România, Ungaria şi Franţa sunt încă deschise

Miliţiile kurde controlează centre de detenţie în care se află mii de militanţi din cadrul grupării SI, dar şi tabere în care sunt ţinute zeci de mii dintre rudele lor. Un oficial kurd de rang înalt a avertizat că militanţii ar putea evada dacă violenţele se intensifică.

„Dacă taberele DAESH sau închisorile se află în zona sigură, suntem responsabili”, a declarat Mevlut Cavusoglu în cadrul unui briefing pentru presa străină.

Turcia le va cere ţărilor de origine ale combatanţilor străini ai SI din zona sa să îi ia înapoi. Dacă ţările acestea refuză – cum multe au făcut-o deja – „este responsabilitatea noastră ca deţinuţii SI să fie traşi la răspundere şi nu eliberaţi”, a spus Cavusoglu.

Turcia nu va fi însă responsabilă pentru deţinuţii din rândurile SI închişi în alte zone ale Siriei, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apărat operaţiunea militară a Turciei într-un discurs susţinut joi, respingând valul de critici generale şi ameninţând să trimită peste 3 milioane de refugiaţi sirieni în Europa.

El şi-a reiterat planul de a muta milioane de refugiaţi sirieni în „zona sigură” pe care o va crea în nord-estul Siriei, precizând că Turcia doreşte să realizeze acest lucru fără finanţare internaţionale.

Citește și : Macron: Brexit este o criză internă britanică, nu o criză a Blocului comunitar

Uniunea Europeană a anunţat că nu va furniza niciun ajutor financiar Turciei pentru planurile sale. Cavusoglu a spus însă că dacă blocul comunitar refuză să acorde asistenţă, refugiaţii „vor fi şi problema lor”.

„Asta nu este şantaj sau ceva de acest gen. Aceasta este o provocare comună cu care se confruntă societăţile noastre”, a spus Cavusoglu.