DISTRIBUIȚI
On The Go Tours

Ministerul de Externe turc a condamnat miercuri seară decizia SUA de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, decizie calificată de Ankara ca ‘iresponsabilă’, transmite Reuters, conform agerpres .

”Condamnăm declaraţia iresponsabilă a administraţiei Statelor Unite prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitală a Israelului şi prin care ambasada SUA în Israel este mutată la Ierusalim. Cerem administraţiei americane să reconsidere această decizie greşită care poate avea consecinţe negative şi să evite măsuri necugetate care vor afecta statutul istoric şi identitatea multiculturală ale Ierusalimului”, se menţionează în declaraţia diplomaţiei turce.


La scurt timp după anunţul făcut de preşedintele american, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa consulatului SUA la Istanbul. Protestul a fost în general paşnic, deşi unii demonstranţi au aruncat monede şi alte obiecte către consulat.

Citește și : Statutul oraşului Ierusalim nu poate fi soluţionat decât printr-o ‘negociere directă’ între israelieni şi palestinieni (Antonio Guterres)

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susţine decizia ‘unilaterală’ a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.

”Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă şi care este contrară dreptului internaţional şi tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni şi palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Naţiunilor Unite”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă la Alger, unde efectuează o vizită.

El a reafirmat că Franţa şi Europa susţin soluţia coexistenţei a două state – unul israelian şi unul palestinian – şi a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părţile interesate pentru găsirea unei soluţii.

Anunţul lui Trump a fost condamnat şi la Teheran, unde preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că mutarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este ilegală şi va duce la sporirea instabilităţii în Orientul Mijlociu.

Într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Rohani a lansat un apel la solidaritate între ţările musulmane pentru a se opune deciziei ‘periculoase’ a administraţiei Trump. El a adăugat că Israelul este ‘responsabil pentru întreaga instabilitate şi insecuritate’ din regiune.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.