DISTRIBUIȚI
EA WorldView

Turcia şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile provenite din nordul Irakului, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, după o reuniune a cabinetului şi o sesiune a consiliului suprem de securitate, amândouă prezidate de către preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, relatează agenţia DPA. 

Tensiunile în zonă au crescut ca urmare a referendumului de luna trecută privind independenţa Kurdistanului. Turcia a blocat curse aeriene dinspre şi către regiunea din nordul Irakului după referendum, pe care l-a respins. Iranul a luat o măsură similară.


Ankara este preocupată în legătură cu faptul că demersurile în direcţia independenţei kurde în Irak ar putea alimenta mişcările separatiste existente de decenii în rândul populaţiei kurde din Turcia.

Oficiali ai aeroportului din Erbil, în Kurdistan, au anunţat deja că zborurile comerciale internaţionale au fost suspendate de luna trecută din cauza interdicţiilor impuse de către ţările vecine.

Erdogan a anunţat anterior că Turcia îşi va închide spaţiul aerian şi graniţa terestră cu regiunea Kurdistan.

Potrivit declaraţiilor lui Bekir Bozdag, guvernul turc doreşte ca punctul de frontieră Ibrahim Halil de la graniţa turco-irakiană să treacă sub controlul Bagdadului, precizând că demersurile sunt în curs de desfăşurare. Punctul de trecere a frontierei se află în prezent sub controlul autorităţilor din Kurdistan.

Turcia şi-a exprimat sprijinul faţă de operaţiunea militară irakiană, demarată noaptea trecută, pentru preluarea de către Bagdad a controlului asupra oraşului Kirkuk de la forţele kurde irakiene. Ministerul turc de Externe a afirmat că susţine ”unitatea politică şi integritatea teritorială a Irakului”.