DISTRIBUIȚI

Autorităţile kurde au emis luni mandate de arestare împotriva a 35 de persoane suspectate că fac ‘propagandă teroristă’ pe reţelele sociale împotriva ofensivei pe care Ankara o desfăşoară împotriva unei miliţii kurde în Siria, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit postului public de televiziune TRT, aceste mandate de arestare vizează 18 persoane din Istanbul şi 17 din Diyarbakir, mare oraş din sud-estul majoritar kurd al Turciei, unde opt suspecţi au fost arestaţi în dimineaţa zilei de luni.


Citeşte şi: Serghei Lavrov denunţă o RUSOFOBIE occidentală mai mare decât în perioada Războiului Rece

Aceste persoane sunt suspectate că au făcut ‘propagandă’ în favoarea Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), miliţie kurdă din Siria împotriva căreia Ankara desfăşoară de sâmbătă o ofensivă în regiunea Afrin.

Ankara consideră YPG ‘organizaţie teroristă’, strâns legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup care poartă un sângeros război de gherilă pe teritoriul turc din 1984.

Însă YPG sunt susţinute de SUA, care văd în această miliţie o forţă care luptă în mod eficient împotriva grupării Stat Islamic (SI). YPG au fost vârful de lance în recucerirea, anul trecut, a oraşului Raqqa, bastion al jihadiştilor în Siria.

De asemenea, un procuror din Istanbul a deschis luni o anchetă împotriva a 57 de persoane suspectate de ‘propagandă teroristă’, ‘incitare la ură’ sau ‘insultă adusă preşedintelui’ pe Twitter, în legătură cu operaţiunea din Siria, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Reţelele sociale sunt extrem de supravegheate în Turcia, care se clasează cu regularitate în fruntea ţărilor care cer retragerea de conţinuturi de pe Twitter.

Citeţte şi: Carles Puigdemont A PLECAT din Bruxelles şi riscă să fie arestat

Potrivit TRT, procurorul general din Van (sud-est) a deschis o anchetă împotriva a patru deputaţi ai principalului partid prokurd al Turciei, HDP, care au îndemnat la manifestaţii împotriva ofensivei turce.

Poliţia turcă a împiedicat duminică desfăşurarea a două manifestaţii împotriva operaţiunii, una la Istanbul, unde au fost arestate şapte persoane, şi alta la Diyarbakir.

Duminică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atenţionat că oricine va manifesta împotriva ofensivei la apelul HDP va plăti ‘un preţ foarte mare’.