DISTRIBUIȚI
Sputnik

Turcia a blocat accesul în ţară dinspre nordul Irakului, la punctul de graniţă Habur, a anunţat postul de televiziune NTV, dar ministrul turc al Vămilor, Bülent Tüfenkci, a dezminţit această informaţie difuzată în contextul în care kurzii din această regiune votează în cadrul unui referendum privind independenţa, relatează AFP, conform agerpres.

Ministrul Bülent Tüfenkci a declarat pentru agenţia proguvernamentală Anadolu că punctul de trecere de la graniţa Habur, sud-estul Turciei, ‘nu a fost închis’, precizând că au fost întărite controalele. Martori au confirmat că acest punct de graniţă era deschis în cele două sensuri luni dimineaţa, dar că traficul se desfăşoară mai lent ca de obicei.


Citeşte şi: Zeci de români dorm CLAIE peste GRĂMADĂ într-o casă cu trei camere din Queensbury – VIDEO

Anunţul survine în contextul în care luni are loc votul în cadrul unui referendum cu privire la independenţa regiunii autonome Kurdistan, în nordul Irakului, organizat de guvernul regional.

Ankara va adopta ‘toate măsurile’ în baza dreptului internaţional dacă referendumul pentru independenţa Kurdistanului irakian care are loc luni generează ameninţări la adresa securităţii naţionale a Turciei, a anunţat Ministerul de Externe turc într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, Ankara nu recunoaşte referendumul şi va considera rezultatul acestuia ca fiind nul şi neavenit, adăugând că guvernul kurd irakian ameninţă pacea şi stabilitatea Irakului şi a întregii regiuni.

Într-un avertisment separat de călătorie, ministerul a afirmat că recomandă ca cetăţenii turci din provinciile kurde irakiene Dohuk, Erbil şi Sulaimaniya să plece cât mai curând posibil, dacă nu sunt obligaţi să rămână.

Citeşte şi: Obama îl atenţionase pe Zuckerberg despre ‘pericolul rusesc’ de pe Facebook

Ministerul turc a avertizat de asemenea asupra posibilităţii ca ‘elemente radicale şi teroriste’ să fie angajate în acte care vizează securitatea naţională după referendum.

‘Subliniem din nou că vom lua toate măsurile conform dreptului internaţional şi autorităţii parlamentului turc în faţa oricărui fel de ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale în Irak, în general’, se menţionează în comunicatul difuzat de Ministerul de Externe turc.

Kurzii din Irak au început luni să voteze în cadrul referendumului cu privire la independenţa regiunii autonome Kurdistan şi a zonelor disputate între guvernul de la Bagdad şi cel regional de la Erbil, pe fondul îngrijorărilor la nivel regional şi internaţional că această consultare va alimenta suplimentar instabilitatea şi violenţele în Orientul Mijlociu, notează agenţiile internaţionale de presă.