DISTRIBUIȚI
AP News

Turcia a lansat joi campania naţională de vaccinare împotriva coronavirusului prin administrarea vaccinul chinezesc CoronaVac personalului sanitar din diferite regiuni ale ţării, informează AFP, potrivit agerpres.

Angajaţi din sectorul sanitar au primit o primă doză din vaccin în cursul dimineţii în mai multe oraşe din ţară, în special la Istanbul şi Ankara.


Citește și: Aproape 39.000 de spanioli s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

În spitalul Kartal Lutfi Kirdar, situat în partea asiatică a Istanbulului, medicul-şef Recep Demirhan a fost primul membru al echipei medicale a unităţii care a fost vaccinat, potrivit unui fotograf AFP prezent la faţa locului.

”Cetăţenii noştri nu trebuie să se îngrijoreze pe tema vaccinării. Toate vaccinurile disponibile în Turcia sunt sigure”, a declarat acesta după ce a făcut injecţia.

Vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, este administrat în două doze la un interval de patru săptămâni.

Campania de vaccinare este deschisă în Turcia în această etapă pentru personalul sanitar care nu a contractat COVID-19, a explicat miercuri ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca.

În etapa următoare, campania se va extinde pentru angajaţii din domeniile esenţiale, precum şi pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Fahrettin Koca s-a vaccinat miercuri seară în faţa camerelor de luat vederi, urmat de membrii Consiliului ştiinţific turc.

”Toată lumea trebuie să se vaccineze ca să ne putem întoarce la viaţa noastră de dinainte. Este un vaccin sigur”, a declarat acesta.

Turcia a primit la sfârşitul lui decembrie o primă comandă de vaccin Sinovac, după ce a afirmat referitor la primele teste clinice că eficacitatea acestuia este de 91,25%, în ciuda absenţei rezultatelor oficiale din studiile de faza 3.

Această rată este cu mult peste cea anunţată marţi de Institutul Butantan, responsabil de producţia vaccinului în Brazilia, care a garantat că vaccinul CoronaVac a dovedit o eficacitate globală de 50,38% împotriva COVID-19 cu prilejul testelor clinice.

Citește și: Este IMPOSIBIL ca Trump să fie judecat înainte de plecarea sa de la Casa Albă

Indonezia, care a început miercuri vaccinarea cu CoronaVac, a raportat la rândul său o rată de eficacitate de 65,3% cu prilejul testelor de fază 3.

În afara acestui vaccin, Turcia se află în negocieri cu laboratorul german BioNTech pentru achiziţionarea a 4,5 milioane de doze şi alte 30 de milioane opţionale din vaccinul său, produs în colaborare cu compania americană Pfizer.

Turcia, ţară cu 83 de milioane de locuitori, a înregistrat peste 2,3 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care peste 23.000 au fost mortale.