DISTRIBUIȚI
Пик

Guvernul Turciei a decis majorarea bugetului apărării cu 40% pentru anul 2018, până la nivelul de 40,4 miliarde de lire turceşti (11,17 miliarde de dolari), informează cotidianul turc Hurriyet, citând planurile fiscale ale executivului de la Ankara, potrivit agenţiei de presă dpa, conform agerpres.

Miniştri ai guvernului turc au anunţat în această săptămână că vor exista majorări de taxe pentru a finanţa noi proiecte în domeniul securităţii şi apărării.


Armata turcă este angajată în luptele din Siria, unde controlează teritoriul din nord. Ea preconizează de asemenea noi acţiuni pe teritoriul sirian şi, mai mult, a iniţiat operaţiuni împotriva aripii armate a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Citește și: Un polițist american TRAGE într-un actor care filma o scenă de film – VIDEO

Turcia încearcă, de asemenea, să-şi amelioreze capacităţile militare, inclusiv prin dezvoltarea de arme pe plan intern.

Recent, Ankara a încheiat un contract cu Federaţia Rusă pentru achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie S-400, cel mai important contract încheiat de Moscova cu Ankara până în prezent.

Acest acord, a cărui valoare nu a fost dezvăluită – presa turcă evocând anterior un contract de 2,5 miliarde de dolari – a suscitat îngrijorarea aliaţilor Turciei din cadrul NATO. Relaţiile dintre Alianţă şi Moscova trec printr-o criză după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, care este acuzată şi de faptul că acordă sprijin rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei.

Pentagonul a tras un semnal de alarmă, afirmând că „în general, este mai bine pentru aliaţi să cumpere echipamente care să opereze ca un tot”.