DISTRIBUIȚI

Procuratura din Ankara a anunţat marţi că a declanşat o anchetă împotriva liderului extremei drepte olandeze Geert Wildres, pentru insultă la adresa preşedintelui turc, după ce acesta l-a descris pe Recep Tayyip Erdogan drept „terorist”, informează AFP, potrivit agerpres.

Ancheta vizează mesaje ale lui Wilders pe Twitter, ce „conţin insulte scrise şi vizuale” la adresa preşedintelui turc, a afirmat Biroul procurorului.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Vanuatu

„Erdogan este un islamist ce reprezintă un pericol mortal şi care incită la ură şi terorism aici în Ţările de Jos”, a scris Wilders luni pe Twitter. De asemenea, el a publicat o caricatură ce reprezintă jumătate din faţa lui Erdogan pe un drapel al Turciei şi o altă jumătate pe drapelul grupării Stat Islamic, caricatură însoţită de cuvântul „terorist”.

„Niciun cuvânt pronunţat de Geert Wilders şi banda sa de neo-nazişti nu face doi bani. Adevăratul pericol este că guvernele în aparenţă moderate şi decidenţii politici aşa-zişi responsabili din Europa pot să le împărtăşească ideile”, a reacţionat directorul pentru comunicaţii al preşedinţiei turce Fahrettin Altun.

Citeşte şi: Atac cu rachete asupra unei baze americane din Erbil

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a distribuit la rândul său pe Twitter o imagine cu Wilders care îşi atinge vârful nasului cu un stilou, imagine însoţită de cuvântul „imbecil”.

Liderul extremei drepte olandeze a mai provocat indignarea Ankarei în octombrie anul trecut, cu un mesaj similar ce îl viza pe preşedintele turc. El a publicat pe Twitter o caricatură cu Erdogan, cu o bombă pe cap, însoţită de cuvântul „terorist”. Erdogan a depus atunci plângere împotriva lui Wilders.