DISTRIBUIȚI
tasnimnews.com

Turcia i-a adus la cunoştinţă ambasadorului rus obiecţiile şi îngrijorările sale cu privire la recenta escaladare a violenţelor în nord-vestul Siriei, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe turc, după ce avioane militare ruseşti au bombardat oraşe situate lângă frontiera turcă şi un spital din regiune, informează Reuters, potrivit agerpres.   

Duminică, aparate ruseşti au lovit o instalaţie de gaz, o fabrică de ciment şi mai multe oraşe în regiunea Idlib, lângă frontiera cu Turcia. La rândul său, artileria armatei siriene a ucis şapte civili şi a rănit 14 medici, într-un atac asupra unui spital din zonă, potrivit unor surse ale rebelilor sirieni şi unor martori.


Citește și : Franţa şi Belgia îi convoacă pe ambasadorii chinezi pentru explicaţii

În urma acestor atacuri, Ministerul Apărării turc a anunţat că a fost trimis Rusiei un comunicat prin care se cere încetarea imediată a atacurilor, în timp ce trupele turce au fost plasate în stare de alertă.

„A avut loc o întrevedere cu ambasadorul Rusiei la Ankara, ieri (luni), la minister. S-a discutat în special despre atacurile din Siria. Au fost aduse la cunoştinţă preocupările şi îngrijorările noastre”, a anunţat Ministerul de Externe al Turciei. „Atacul asupra spitalului a fost de asemenea adus în discuţie”, a adăugat ministerul.

Anul trecut, Turcia şi Rusia au convenit asupra unui armistiţiu în Idlib, punând capăt luptelor sângeroase din regiune care au durat ani de zile şi au determinat milioane de oameni să ia calea refugiului. De atunci, Moscova şi Ankara au desfăşurat în regiune, în cadrul acordului de încetare a focului, mai multe patrule militare comune.

Citește și : Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi pregătesc cele mai mari proteste din Rusia

Oficiali turci au declarat sub protecţia anonimatului că discuţiile de la minister au făcut parte dintr-o întrevedere planificată, adăugând că ambasadorul rus a declarat că atacul asupra spitalului constituie o nouă încălcare a acordului de încetare a focului în Idlib şi este inacceptabil.

Turcia şi Rusia, alături de Iran, lucrează împreună la o soluţie politică pentru conflictul din Siria. Ankara îi susţine pe rebelii care au încercat să-l îndepărteze de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, în timp ce Rusia şi Iran susţin forţele lui Assad.