DISTRIBUIȚI
reuters

Multe din fondurile promise de Uniunea Europeană pentru a-i ajuta pe refugiaţii sirieni din Turcia încă nu sunt folosite în mod activ pentru asigurarea nevoilor acestora, a transmis sâmbătă Ministerul turc pentru Afaceri Europene, potrivit Reuters.

Din cele 6 miliarde de euro convenite în cadrul a două acorduri din 2015 şi 2016, numai 1,78 miliarde de euro au fost transferate ministerelor din Turcia şi organizaţiilor internaţionale responsabile cu implementarea de proiecte, a precizat ministerul într-un comunicat, potrivit agerpres .


„În timp ce Turcia a folosit peste 30 de miliarde de dolari din fondurile sale naţionale pentru nevoile sirienilor care se află în Turcia de aproximativ şapte ani, o sumă substanţială din cele trei miliarde de euro promise de UE în noiembrie în 2015 nu a fost folosită”, a explicat Ministerul pentru Afaceri Europene.

Citește și : Mexic : Un primar din statul Guerrero a fost asasinat de un grup armat neidentificat

Din cele 1,78 miliarde de euro transferate până acum, 1,3 miliarde au ajuns la organizaţii internaţionale, 270 de milioane la Ministerul Educaţiei, 120 de milioane la Ministerul Sănătăţii şi 12 milioane la Ministerul de Interne.

Totuşi, aceste sume nu sunt echivalente cu fondurile folosite în mod activ pentru a asigura nevoile refugiaţilor sirieni, a precizat ministerul.

„Din păcate, mecanismul de cheltuire a fondurilor UE nu funcţionează rapid”, a adăugat ministerul.

Cu alte ocazii, Turcia a susţinut că ar fi mai uşor să se acorde bani direct guvernului, lucru pe care UE îl respinge, spunând că distribuie întotdeauna ajutorul umanitar prin agenţii specializate şi prin instituţii nonguvernamentale astfel încât fondurile să ajungă direct la cei care au nevoie.