DISTRIBUIȚI

Alţi doi deputaţi ai principalului partid prokurd din Turcia, HDP, au fost deposedaţi de mandatele lor joi, ceea ce ridică la 11 numărul aleşilor acestei formaţiuni excluşi din parlament în cadrul unor vaste epurări, potrivit unui anunţ al HDP, relatează AFP, conform agerpres.

Măsura survine la o zi după anunţul privind organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative anticipate în Turcia pe 24 iunie.


Citește și : Reuniune Iran, Irak, Siria şi Rusia la Bagdad având drept scop coordonarea în lupta ‘împotriva terorismului’

Cei doi deputaţi deposedaţi de mandat sunt Osman Baydemir şi Selma Irmak, potrivit unei reprezentante a partidului şi site-ului parlamentului. Această decizie survine ca urmare a condamnării lor în justiţie, pentru ”insultă la adresa poliţiei”, în ce-l priveşte pe Baydemir, şi pentru ”propagandă teroristă”, în cazul dnei Irmak.

HDP (Partidul democratic al popoarelor) a fost lovit din plin de epurările care au urmat după tentativa eşuată de puci din iulie 2016, imputată de către Ankara predicatorului Fethullah Gulen, instalat în SUA şi care neagă orice implicare.

Nouă deputaţi ai HDP sunt în prezent în detenţie, inclusiv dna Irmak. Unsprezece din cei 59 de deputaţi ai HDP, aleşi în noiembrie 2015, inclusiv Selma Irmak şi Osman Baydemir, au fost deposedaţi de mandatele lor.

Autorităţile turce acuză HDP că serveşte drept paravan politic pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie clasată drept ”teroristă” de către Turcia, dar şi de Uniunea Europeană şi de SUA. Acuzaţia a fost întotdeauna respinsă de către HDP, care estimează că este vizat din cauza opoziţiei sale puternice faţă de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Citește și : OIAC respinge acuzațiile Rusiei că ar fi manipulat analizele efectuate în cazul Skripal

După anunţul survenit miercuri privind convocarea de alegeri prezidenţiale şi legislative anticipate pe 24 iunie, mai înainte cu circa un an şi jumătate faţă de data prevăzută, HDP s-a arătat încrezător, dând asigurări că este gata să reitereze surpriza de la alegerile din iunie 2015, în cursul căreia intrarea în forţă a tânărului partid l-a privat pe Erdogan de majoritatea sa absolută.

În lipsa unui acord de coaliţie, au fost convocate noi alegeri în noiembrie acelaşi an, în cursul cărora HDP a pierdut 21 de deputaţi.

”Cei care încearcă să uzurpe voinţa poporului vor fi consemnaţi la coşul de gunoi al istoriei. Baydemir şi Irmak vor continua să reprezinte popoarele!”, a reacţionat HDP pe contul său de Twitter.