DISTRIBUIȚI
CTV News

Un punct de trecere la frontiera dintre Turcia şi regiunea Afrin din nordul Siriei este gata şi va fi deschis săptămâna viitoare, a declarat marţi ministrul turc al comerţului, Ruhsar Pekcan, citat de agenţia naţională de ştiri Anadolu, preluată de Reuters şi agerpres.

Este vorba de un proiect care are ca scop să faciliteze fluxul de ajutoare şi de echipamente.


Citește și: Hillary Clinton NU va mai candida la preşedinţia SUA

Punctul de trecere a frontierei a fost numit ‘Ramura de măslin’, după operaţiunea militară a Turciei de anul trecut prin care a eliminat din Afrin forţele kurzilor sirieni pe care îi consideră terorişti şi despre care spune că au legătură cu militanţii kurzi care duc o insurgenţă pe teritoriul turc.

„Punctul de trecere ‘Ramura de măslin’ este pregătit. Cu voia lui Dumnezeu, va deveni operaţional săptămâna viitoare”, a spus ministrul turc.

Citește și: S-a aflat motivul pentru care Javad Zarif demisionase: Habar nu avea de vizita lui Al-Assad la Teheran

Ruhsar Pekcan a declarat în noiembrie că punctul de trecere a frontierei ‘Ramura de măslin’ a fost deschis. Nu este clar deocamdată dacă afirmaţiile sale de marţi fac referire la un punct de trecere suplimentar sau la redeschiderea aceluiaşi punct.

Operaţiunea din Afrin a fost a doua ofensivă militară a Turciei din nordul Siriei. În prima operaţiune, supranumită ‘Scutul Eufratului’, armata turcă i-a alungat pe jihadiştii Statului Islamic de pe teritoriul situat de-a lungul frontierei în 2016.