DISTRIBUIȚI

Turcia a denunţat cu fermitate vineri o moţiune a parlamentului din Olanda care cere guvernului olandez să recunoască genocidul armean, spunând că votul este „fără valoare” şi „populist”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Textul votat de parlamentul olandez (…) este o încercare fără valoare care urmăreşte să rescrie istoria în scopuri politice”, a transmis Ministerul turc al Afacerilor Externe într-un comunicat.


Citește și: Armata americană a lovit pozițiile miliţiile pro-iraniene la granița Siriei cu Irak

„Cei care au votat acest text au obiective electorale şi populiste”, se mai arată în comunicat.

Camera inferioară a parlamentului olandez a adoptat joi o moţiune care cere guvernului să recunoască genocidul armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Moţiunea nu are totuşi un caracter obligatoriu.

„Este mai urgent ca oricând ca ţările să vorbească clar despre trecut, cu scopul de a promova reconcilierea”, a afirmat Joel Voordewind, deputat al Uniunii Creştine şi iniţiator al moţiunii.

Înaintea votului, ministrul olandez de externe Stef Blok a îndemnat totuşi să nu se adopte moţiunea, spunând că „termenul de ‘genocid’ are o semnificaţie enormă”.

Deputaţii olandezi au recunosc deja genocidul armean printr-o vot în 2018, provocând furia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Ankara refuză categoric să recunoască genocidul armenilor de către Imperiul Otoman, pe care un număr mare de istorici l-au documentat. Această negare continuă să afecteze şi în prezent legăturile dintre Ankara şi Erevan.

Citește și: Fostul rege al Spaniei a plătit o datorie de 4 milioane de euro

Turcia recunoaşte că au avut loc masacre, dar respinge orice caracter de exterminare, spunând că a fost vorba de un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în care şi-au pierdut viaţa între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Olanda şi Turcia au avut relaţii tensionate în urma expulzării de către Haga a doi miniştri turci în 2017, dar anul următor şi-au putut normaliza legăturile.