DISTRIBUIȚI
afp

Turcia a denunţat sâmbătă „limbajul ofensator” al Teheranului faţă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, acuzat de Iran că a recitat un poem care lăsa de înţeles că provinciile din nord-vestul Iranului fac parte din Azerbaidjan, relatează AFP, potrivit agerpres

„Condamnăm folosirea unui limbaj ofensator faţă de preşedintele nostru şi faţă de ţara noastră, după recitarea unui poem al cărui sens a fost scos din context în mod deliberat”, a transmis printr-un comunicat Fahrettin Altun, directorul de comunicare al preşedinţiei turce.


Citește și : Erdogan vrea o platformă de cooperare în regiunea Caucaz şi pledează pentru aderarea Armeniei

Erdogan s-a deplasat joi în Azerbaidjan, aliat fidel al Turciei, pentru a asista la o defilare militară organizată pentru a marca victoria obţinută de Baku în faţa Armeniei, după şase săptămâni de lupte asupra disputatei regiuni Nagorno-Karabah.

În cursul acestei vizite, liderul turc a recitat un poem care, conform Teheranului, ar putea stimula separatismul în rândul minorităţii azere din Iran.

Iranul găzduieşte o mare comunitate azeră, în principal în nord-vest, în provinciile din apropiere de Azerbaidjan şi Armenia, frontiera fiind pe râul Aras.

Citește și : Frontiera între SUA şi Canada va rămâne închisă până la 21 ianuarie

Vineri, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, l-a condamnat pe Erdogan pentru acest poem „recitat prost”, iar ambasadorul Turciei la Teheran a fost convocat în legătură cu „remarci intervenţioniste şi inacceptabile” ale lui Erdogan.

În replică, Turcia l-a convocat pe ambasadorul iranian la Ankara pentru afirmaţii „fără fundament”.