DISTRIBUIȚI

sursa foto:  Antena 3

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a denunţat sâmbătă reacţia Berlinului la arestarea în Turcia a doi cetăţeni germani suspectaţi de legături cu puciul eşuat din iulie 2016, potrivit presei locale, scrie AFP.

„Când arestăm un pucist, Germania începe să se indigneze. Dar nu este problema ta!”, a declarat Mevlut Cavusoglu, citat de agenţia proguvernamentală Anadolu. „Este, de asemenea, cetăţean turc, dar ea întreabă: ‘De ce îmi arestezi cetăţeanul?'”, a continuat şeful diplomaţiei de la Ankara.


Ministerul german de externe a denunţat vineri arestarea în Turcia „din motive politice” a doi cetăţeni ai săi, ridicând la 12 numărul germanilor pe care Berlinul îi consideră ca deţinuţi politici în această ţară.

Potrivit agenţiei private Dogan, este vorba despre doi germani de origine turcă, reţinuţi pe aeroportul din Antalya (sud-vest) pentru presupuse legături cu puciul de la 15 iulie 2016. Dogan nu a precizat dacă ei aveau cetăţenia turcă, aşa cum a lăsat să se înţeleagă Mevlut Cavusoglu.

„Dacă este implicat într-un puci eşuat, dacă l-a sprijinit, de ce îl protejezi?”, a adăugat ministrul turc, luând cuvântul în sudul Turciei cu prilejul sărbătorii musulmane a Sacrificiului (Eid al Adha).

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat vineri că aceste arestări sunt „în majoritatea cazurilor fără fundament” şi „nu au nicio legătură cu principiile noastre despre statul de drept”.

Relaţiile dintre Berlin şi Ankara s-au deteriorat semnificativ după puciul eşuat, atribuit de Turcia predicatorului Fethullah Gulen care neagă faptele.

Germania a condamnat ferm epurările de o amploare fără precedent lansate de putere împotriva presupuşilor partizani ai mişcării Gulen.

Ankara acuză Berlinul că dă dovadă de indulgenţă faţă de „terorişti”, adăpostind separatişti kurzi şi presupuşi complotişti.

În august, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat pe turcii din Germania să nu voteze pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel, Partidul Social Democrat (SPD) sau pentru Verzi, la alegerile parlamentare din septembrie, considerând că aceste partide sunt „duşmani ai Turciei”.

Germania, care numără vreo trei milioane de persoane de origine turcă dintre care jumătate cu drept de vot, a denunţat un amestec inacceptabil.